Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Johnson: Nećemo napustiti našu vodeću ulogu u Evropi

boris johnson23

Novoimenovani ministar vanjskih poslova Velike Britanije i jedan od glavnih zagovornika Brexita Boris Johnson boravi danas u Briselu na prvom sastanku sa kolegama iz EU, s kojima je izrazio nadu da će blisko sarađivati u budućnosti.

Johnson, koji je jedan od glavnih zagovornika istupanja Velike Britanije iz EU, kazao je kako ishod prošlomjesečnog referenduma “ni na koji način ne znači da Velika Britanija napušta Evropu”.

“Ni na koji način nećemo napustiti našu vodeću ulogu u evropskoj saradnji i svakoj vrsti sudjelovanja”, poručio je Johnson prije početka sastanka evropskih ministara vanjskih poslova.

Bivši gradonačelnik Londona, kojeg je nova britanska premijerka Theresa May prošle srijede imenovala za šefa diplomatije, je kazao da je sinoć imao “veoma dobre razgovore” sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federicom Mogherini i izrazio zadovoljstvo što se danas nalazi na zajedničkom sastanku s evropskim kolegama koje je nazvao prijateljima.

“Jako je dobro biti ovde u okviru mog prvog inostranog putovanja. Veoma se radujem sastanku s kolegama”, rekao je Johnson novinarima.

Šefica evropske diplomatije Federica Mogherini je povodom današnjeg sastanka izjavila da se zajednički rad na vanjskoj i bezbjednosnoj politici nastavlja i da će danas EU dočekati Johnsona kao “novog člana porodice”.

“Tokom sinoćnjeg sastanka uspješno smo razmijenili mišljenja oko ključnjih pitanja koji su danas na dnevnom redu”, rekla je Mogherini.

Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Marc Ayrault, koji je nedavno optužio je novog britanskog kolegu da je “puno lagao” tokom kampanje za Brexit, kazao je danas kako će s njim razgovarati s najvećom mogućom iskrenošću.

Ayrant je također pozvao da se što prije započnu formalni prefovori i istupanju Velike Britanije iz 28-članog bloka kako bi se okončala neizvjesnost u pogledu namjera i odnosa Velike Britanije prema evropskim partnerima.