Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

brexit

Johnson podnosi novi prijedlog za prijevremene izbore

johnson

Britanski premijer Boris Johnson u utorak će predstaviti novi prijedlog zakona o raspisivanju izbora 12. decembra

Premijer Velike Britanije Boris Johnson pokušaće ponovo, po četvrti put, u parlamentu osigurati da se prijevremni izbori održe 12. decembra, prenosi Anadolu Agency (AA).

Britanski parlament sinoć je odbio prijedlog premijera o sazivanju opštih izbora. Johnsonu su bile potrebne dvije trećine u donjem domu, odnosno 434 glasa, ali dobio je potporu samo 299 zastupnika.

Britanska Vlada je saopštila da će Johnson u utorak predstaviti novi prijedlog zakona o raspisivanju izbora 12. decembra. Prema tom zakonu, potrebna je relativna većina od 320 zastupničkih glasova.

Kako bi dobio podršku opozicionih stranaka, Johnson je izjavio da će odgoditi razmatranje sporazuma koji je postigao s Evropskom unijom o izlasku Velike Britanije iz bloka do poslije izbora.

Liberalni demokrati i Škotska nacionalna stranka, koji su predložili raniji datum izbora, saopštili su da će razmotriti najnoviji prijedlog.

Premijer Velike Britanije Boris Johnson najavljivao je da će se Brexit dogoditi u planiranom roku do 31. oktobra. Uspio je nedavno postići i novi sporazum s liderima EU o budućim odnosima između dviju strana, ali nije uspio u to uvjeriti i britanski parlament. EU je jučer prihvatila odgodu Brexita do 31. januara.