Johnson pozvao premijerku May da pocijepa svoj prijedlog o Brexitu

johnson

Bivši britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson pozvao je britansku premijerku Theresu May da pocijepa svoj prijedlog izlaska Velike Britanije iz Europske unije (EU), javlja Anadolu Agency (AA).

On je time dodatno pojačao pritisak na britansku premijerku, koja se narednog vikenda treba suočiti sa svojom podijeljenom partijom na godišnjem skupu.

May treba postići dogovor o izlasku iz EU-a, ali “pobunjenici” u njenoj stranci su zaprijetili da će glasati protiv bilo kakavog sporazuma koji ona postigne s Briselom.

Johnson je u današnjem izdanju “Daily Telegrapha” napisao da se mora promijeniti način vođenja pregovora s EU.

“Ovo je trenutak da se kurs pregovora treba promijeniti”, napisao je Johnson, a plan premijerke May da Velika Britanija polovično napusti EU nazvao je “prisilnim vazalstvom”.

Istakao je da Velika Britanija može biti uspješnija, pozivajući na, kako je naveo, “Superkanadski tip trgovinskog sporazuma”.

“Ovo je prilika za Veliku Britaniju da postane dinamičnija i uspješnija i ne treba da se stidimo da to jasno kažemo”, napisao je Johnson.

Dvije strane su izuzetno udaljene oko pitanja slobodne trgovine i irske granice.

Vlada Therese May suočena je sa sve snažnijim pozivima na novo glasanje nakon što su objelodanjeni uvjeti budućih britanskih odnosa s EU-om.

Velika Britanija bi trebala izaći iz EU-a u martu naredne godine i ući u tranzicijski period.