Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Juncker: Britanija će definitivno napustiti EU

Juncker EU222

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker poručio je svima koji ne vjeruju u izlazak Velike Britanije iz Europske unije da nisu u pravu, prenosi Independent.

Juncker je to izjavio na razmatranju novog EU budžeta u Briselu rekavši kako se budući troškovi planiraju na osnovu činjenice da Velika Britanija, jedna od država koje su najviše doprinosile, neće više biti dio Europske unije. To znači da će ostale članice morati povećati svoje doprinose.

“Potrebno nam je više od 1% ulaganja u budžet EU ako želimo ostvariti ciljeve i adekvatno ih finansirati,” rekao je Juncker i naglasio kako je Brexit realnost. “Ne vjerujte onima koji kažu da se Brexit neće dogoditi. Naša hipoteza je da će nas britanski prijatelji napustiti.”

Predsjednik Europske komisije je dodao kako EU do 2020. godine mora naći način da nadoknadi milijarde eura koji će nedostajati odlaskom Britanije.

Trenutni budžet Europske unije iznosi oko 105 milijardi eura godišnje, a najviše mu doprinose Njemačka sa 21, Francuska sa 15 i Italija sa 14 posto, više od Britanije čiji je udio bio 13 posto.

Britanci su na referendumu 23. juna 2016. glasali da napuste EU, a pregovori o napuštanju zvanično su počeli u junu 2017.