Juncker o Johnsonu i Farageu: Žalosni heroji Brexita napuštaju brod

Juncker EU222

Predsjednik Evropske komisije (EK) Jean-Claude Juncker oštro je osudio zagovarače Brexita Borisa Johnsona i Nigela Faragea, koji su odustali od vođenja Velike Britanije u procesu njenog istupanja iz EU.

“Jučerašnji heroji Brexita sada su žalosni heroji današnjice”, rekao je Juncker pred Evropskim parlamentom.

Dodao je kako su se zagovarači izlaska Velike Britanije iz Unije povukli sa funkcija postupajući kao retro-nacionalisti, a ne kao patriote.

“Patriote se ne povlače kada stvari postanu teške, oni ostaju”, kazao je Juncker u Strasbourgu, prenosi BBC.

Također je istakao kako ne razumije zašto bi zagovarači Brexita u Velikoj Britaniji željeli čekati početak formalnog procesa istupanja.

“Umjesto da razvijaju plan, oni napuštaju brod”, zaključio je Juncker.

Bivši gradonačelnik Londona i vodeći zagovornik Brexita Boris Johnson povukao se u četvrtak iz trke za nasljednika premijera Davida Camerona, dok se Farage u ponedjeljak povukao sa funkcije predsjednika evroskeptične Partije za nezavisnost Velike Britanije (UKIP).

“Cilj u politici bio mi je da izvedem Britaniju iz EU. Na referendumu prije dvije sedmice narod je tako odlučio. Uradio sam što je bilo do mene i smatram da ne mogu više uraditi. Pored toga, smatram da je potrebno da napustim čelno mjesto UKIP-a”, rekao je Farage na konferenciji za novinare održanoj u Londonu.

Referendum održan 23. juna odnosio na izlazak te zemlje iz Evropske unije (EU). Tada se većina građana Velike Britanije izjasnila da želi napustiti EU.

Nakon rezulata referenduma, britanski premijer David Cameron je najavio da će podnijeti ostavku koja će na snagu stupiti u oktobru, ocijenivši da je najbolje da postupak istupanja iz Unije započne nova vlada.