Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bugarskoj pomoć u jačanju granice s Turskom

Jean-Claude-Juncker

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker rekao je u pismu bugarskom premijeru Bojku Borisovu da je svjestan “krhke situacije” u kojoj se ta zemlja nalazi i da će se na raspolaganje dati značajna podrška konsolidaciji granice, prenosi EurActiv.com.

Pismo datirano 12. septembra stiglo je pred samit u Bratislavi koji će biti održan 16. septembra, gdje se očekuje da će Borissov izraziti svoju zabrinutost u vezi najgoreg scenarija – kolapsa sporazuma između EU i Turske i prelazak ogromnog broja migranata preko bugarske granice.

Nedavno se Borisov požalio na “apsolutni manjak solidarnosti” u EU u vezi migrantske krize.

Također se čini da je pismo preduhitrilo pokušaje Višegradske skupine da provede “Plan B”, po kojem bi Poljska, Češka, Slovačka i Mađarska brinule o jačanju granica Makedonije i Bugarske u slučaju kolapsa sporazuma između EU i Turske. Višegradska skupina i Austrija već pružaju značajnu podršku Makedoniji koja je osigurala svoju granicu sa Grčkom.

Juncker ne želi izgubiti Borissova kao saveznika. Ne tako davno Borissov je bio uz predsjednika Komisije u stavu da istočnoeuropske zemlje koje se protive novim izbjegličkim kvotama trebaju pokazati više solidarnosti sa Europskom unijom.