Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Juncker ‘ošamario’ Orbana i rekao mu da je diktator (VIDEO)

Orban-Juncker

Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker rekao je u lice mađarskom premijeru Viktoru Orbanu da je diktator i ošamario ga, sve u sklopu srdačnog, ali ipak neobičnog pozdravljanja na summitu Evropske unije i zemalja tzv. Istočnog partnerstva danas u Rigi.

“Evo dolazi diktator”, rekao je Juncker latvijskoj premijerki Laimdoti Straujumi, koja je stajala pored njega i predsjednika Europskog vijeća Donalda Tuska. Svo troje je dočekivalo svakog premijera ili predsjednika na ulasku na summit.

Latvijska premijerka se glasno nasmijala na tu opasku, a u tren oka Orban je došao do Junckera, koji mu je istu “foru” ponovio i u lice.

“Diktatoru”, pozdravio je Juncker Orbana i pružio mu ruku, razvukavši osmijeh na licu. Zatim ga je, prijateljskom gestom, udario po licu, ali to je zazvučalo, što možda znači i zabolilo.

Orban se samo zbunjeno smijao. Iako je Juncker izgledao kao da se šali, mnogi u EU zaista smatraju da je mađarski premijer autoritativan vladar koji narušava demokratske standarde, podriva vladavinu prava i guši slobode. Juncker, Tusk i Orban još su se malo naguravali u znak bliskosti, dok su bljeskali fotoaparati.

Juncker je očito nekonvencionalan političar i pokazuje to pred kamerama. Prigodom nedavne konferencije za medije nakon susreta s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović javio se i razgovarao na mobitel. Ovaj puta, ili ga niko nije zvao, ili su mu sakrili uređaj.