Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Juncker poslao posljednju ponudu Grcima

juncker-i-tsipras12

Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker poslao je još jednu ponudu Atini u pokušaju da se postigne sporazum s kreditorima o novom paketu reformi prije nego istekne krajnji rok 30. jula, potvrdili su u utorak ujutro izvori iz EU-a i grčke vlade, prenose agencije.

Prema toj “last minute” ponudi, grčki premijer Alexis Tsipras trebao bi u utorak poslati pisani pristanak na najnovije uslove, na vrijeme da se sazove hitan sastanak ministara finansija eurozone. Isto tako Tsipras bi se trebao obvezati da će u javnosti voditi kampanju da se taj novi prijedlog usvoji na referendumu u nedjelju.

Ipak, nema nikakvih naznaka da je Tsipras spreman odustati od svoje odluke o odbacivanju ponude kreditora koju je više puta opisao kao “poniženje” Grčke prije nego je za 5. jula sazvao referendum na kojemu bi Grci trebali glasati o predloženim novim mjerama štednje.

Dužnosnik grčke vlade rekao je da je sa zanimanjem saslušao najnoviji Junckerov prijedlog, ali je dodao: “Tsipras će u nedjelju glasati ‘protiv'”, prenosi Reuters.

Ponuda objavljena u nedjelju uključila je neke grčke prijedloge poput smanjenja PDV-a na hotele s 23 na 13 posto.

Tri institucije – Evropska komisija, Evropska središnja banka i MMF – ponudile su Grčkoj da se sadašnji program pomoći, koji istječe danas, produži do kraja novembra ove godine, a tokom toga razdoblja Atina bi dobila 15,5 milijardi eura pomoći, od čega 1,8 milijardi odmah kako bi mogla platititi dug MMF-u u iznosu od 1,6 milijardi, a koji sjeda na naplatu također danas. Kreditori od Grčke u zamjenu za tu pomoć traže nove mjere štednje. Umjesto da pregovora o toj ponudi, grčka je strana odlučila sazvati referendum.

Zasad nije poznato ima li u novom Junckerovom prijedlogu dodatnih koncesija.

Tsipras je međutim ranije objavio da Grčka neće platiti ratu MMF-u od 1,6 milijarda eura za koju je rok 30. juna, ukoliko se do tog datuma ne postigne sporazum s kreditorima.

Također je naglasio da će njegova lijeva vlada podnijeti ostavku ako Grci na referendumu podrže prijedloge kreditora o mjerama štednje.