Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Juncker pozvao Trumpa da ne napušta Sporazum o klimatskim promjenama

juncker

Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker pozvao je američkog predsjednika Donalda Trumpa da odustane od ideje izlaska SAD-a iz pariskog Sporazuma o borbi protiv klimatskih promjena, javlja Anadolu Agency (AA).

Ističući kako podržava nastavak transatlanskih odnosa, Juncker je kazao kako se neke stvari moraju staviti pod kontrolu da bi se razgovaralo sa SAD-om.

“Ukoliko američki predsjednik u narednim satima ili danima saopći da se povukao iz Pariskog sporazuma, Evropa ima obavezu da kaže da to tako neće moći tako. Trump misli da može, jer ne zna pojedinosti koje proizilaze iz sporazuma”, poručio je Juncker sinoć sa konferencije o budućnosti Evrope u Berlinu.

Ukazujući na opasnosti koje predstavljaju klimatske promjene, Juncker je kazao da to nisu opasnosti samo za ljude u Evropi, već u cijelom svijetu.

“Ukoliko ne krenemo na put odlučne borbe protiv klimatskih promjena, postoji opasnost da potpuno nestanu 83 zemlje na svijetu”, poručio je Juncker i dodao da su lideri zemalja G7 prošle sedmice te činjenice ukazali američkom predsjedniku Trumpu koji smatra da su klimatske promjene velika obmana javnosti.

Juncker je također kazao kako se čini da lideri nisu uspjeli uvjeriti Trumpa u neophodnost zajedničkog djelovanja, ali da je potpisani sporazum nešto što se treba poštivati.

“Svi ćemo se pridržavati tog sporazuma. Nisu svi zakoni i sadržaji međunarodnih sporazuma laži. To se mora poštivati”, zaključio je Juncker i dodao da bi proces povlačenja neke potpisnice mogao trajati godinama.

Trump se nešto ranije oglasio na Twitteru, u jeku medijskih izvješća da će se SAD povući iz Pariskog sporazuma o klimi, napisavši da će uskoro objaviti svoje namjere.