Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Juncker se nada sporazumu o Brexitu u novembru

juncker

Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker izjavio je u petak da je potpuno posvećen ostvarenju uspjeha u pregovorima o Brexitu i izrazio nadu da će sporazum biti postignut u novembru.

Pregovarači EU za Brexit smatraju da je sporazum o razlazu s Britanijom “veoma blizu”, izjavili su diplomatski izvori Reutersu, nagovještavajući da kompromis može biti postignut oko najaspornijeg pitanja, buduće irske granice.

Pregovori nisu jednostavni jer mi moramo biti kritični prema činjenici da primamo različite signale iz Londona – izjavio je Juncker u obraćanju austrijskom parlamentu.

– Postoje polifoni tonovi na nivou britanske vlade i mi moramo da aranžiramo te tonove kako bi postali melodija – kazao je.

Istaknuo je kako se nada da će Evropsko vijeće u ovom mjesecu ostvariti “dovoljan napredak kako bismo mogli vidjeti sporazum u novembru”

Britanija i EU pokušavaju postići dogovor o razlazu kao i sporazum o odnosima nakon Brexita u vrijeme dva samita čelnika EU zakazanih za 17 i 18. oktobar i 17 i 18. novembar.