Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Juncker se protivi pregovorima Britanije

Juncker EU222

Predsjednik Evropske komisije (EK), Jean-Claude Juncker, protivi se trgovinskim pregovorima između Velike Britanije i drugih zemalja dok god je Britanija u sastavu EU.

Juncker je takvu poruku uputio u trenutku kada se Australija priprema za početak pregovora o slobodnoj trgovini sa Londonom, prenosi Tanjug.

“Ne dopada mi se ideja da države članice EU, uključujući one koje su i dalje u njenom članstvu, pregovaraju o sporazumima o slobodnoj trgovini”, rekao je Juncker u pauzi samita G20 u kineskom gradu Hangdžu.

On je naveo da su takvi pregovori “isključivo stvar” EU u ime njenih članica.
Juncker je to saopštio nakon što su predstavnici australijske Vlade kazali da će početi pregovore sa britanskim kolegama o slobodnoj trgovini, što bi bio prvi takav pakt Britanije nakon izlaska iz EU.

Britanska premijerka Theresa May najavila je da će, nakon Brexita, Velika Britanija nastojati da uspostavi nove trgovinske odnose u svijetu. Očekuje se da će May, koja je navela da se nada da će Britanija postati lider u globalnoj trgovini kada istupi iz 28-članog bloka, ispitati nove trgovinske mogućnosti.