Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kaplan: Projekt Europa se pokazuje neuspješnim

Robert D

Projekt Europa se pokazuje neuspješnim, budimo iskreni. Problemi u Europskoj uniji su vrlo ozbiljni, a samim tim Rumunija se kao i druge srednjoeuropske, istočnoeuropske, ili baltičke zemlje, kao i Poljska, okreće više prema SAD-u, jer vide da Europa postaje sve slabija, rekao je američki politički analitičar i pisac Robert D. Kaplan u razgovoru za rumunjsku agenciju AGERPRES.

– Možete to gledati i na ovaj način. Što je EU slabija, slabiji je i NATO, jer su te dvije organizacije međusobne povezane. A ako postoje sumnje oko NATO-a i EU, onda se Bukurešt, Varšava, Talin, i drugi centri moraju okrenuti ka Washingtonu za određenu pomoć i odbranu- rekao je Kaplan.

Rumunija pokušava uvjeriti NATO da osnuje crnomorsku flotilu kao odgovor na rusku aneksiju Krima. Upitan smatra li da je jačanje NATO-a na istočnom bloku prikladno rješenje, Kaplan misli da jeste.

– Mislim da se tu još mnogo toga može učiniti. Želio bih vidjeti više američkih vojnika u Europi – u samoj Europi, a ne samo u prolazu. Možda bi dobro bilo imati jednu ili dvije brigade američkih vojnika u Europi, nakon što su te trupe povučene prije nekoliko godina. Mislim da je prisutnost vrlo važna, jer kada zemlja pošalje svoje trupe, kopnene snage u inozemstvo, u druge zemlje, time u osnovi šalje poruku svijetu i svojim protivnicima da je spremna proliti krv u odbranu svojih načela. Dakle, mislim da Obamina administracija može učiniti mnogo više od onog što trenutno čini – ocijenio je Kaplan.

Europska unija već neko vrijeme suočava se sa izbjegličkom krizom, ali i opasnosti od terorizma. Kaplan se nada da će europski lideri biti sposobni upravljati ovom osjetljivom situacijom na način da se države članice drže zajedno, istočne i zapadne zemlje, svi skupa kao ujedinjena Europa, ali ne može to sa sigurnošću tvrditi.

– Ono čega se bojim je da Europska unija postepeno slabi, a da ćemo umjesto ujedinjene Europe imati mnogo različitih verzija Europe, koje imaju različit tempo, što će sve oslabiti Zapad, a dijelom i osujetiti i Sjedinjene Države na način da više neće imati snažnog saveznika u Europi. Dakle, nadam se da će europski lideri promaći put iz ove krize i različita rješenja na tom putu, ali jednostavno nisam uvjeren da su oni sposobni to učiniti – rekao je Kaplan za AGERPRES.