Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Katalonska vlada ne odustaje: Referendum o odcjepljenju 1. oktobra

Puigdemont

Uprkos protivljenju španske vlade i oprečnim presudama Ustavnog suda Španije, vlasti Katalonije najavile su da će 1. oktobra održati referendum o osamostaljenju te pokrajine od Španije, javlja Anadolu Agency (AA).

Čelnik pokrajinske vlasti Katalonije Carles Puigdemont izjavio je danas kako će referendum biti održan kako je i najavljeno, a da će katalonskim biračima biti postavljeno referendumsko pitanje da li žele da Katalonija bude nezavisna država s republičkim uređenjem.

Dodao je da će referendumsko pitanje biti postavljeno na sva tri jezika koja se govore u toj pokrajini, katalonskom, španskom i aranskom.

Podsjetivši kao je od dolaska na vlast u Kataloniji u januaru prošle godine njegova vlada zagovarala isključivo održavanje referenduma, Puigdemont je kazao kako je španska vlada u Madridu odbila sve njegove inicijative da to bude izvedeno na sporazuman način.

Zamjenik predsjednika katalonske vlasti Oriol Junqueras se također obratio novinarima i istakao kako je španska vlada u kaos dovela ekonomiju te regije.

“Španska vlada je svojom politikom stalnog blokiranja mogućnosti da građani Katalonije na referendumu odluče o svojoj budućnosti dovela do velikih gubitaka socijalnih fondova, izazvala sve veće javne dugove, zaustavila investicije i blokirala infrastrukturne projekte. To se mora prekinuti”, poručio je Junqeras.

Sada se očekuje odgovor španske vlade koja će ponovo podnijeti zahtjev Ustavnom sudu da zabrani održavanje za referenduma u Kataloniji.

U Kataloniji je 9. novembra 2014. godine održan referendum kojeg je španski Ustavni sud poništio, a na birališta je izašlo 37,2 posto Katalonaca. Više od 80 posto njih izjasnilo se da želi Kataloniju kao nezavisnu državu.