Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Klaas Knot i Vujčić: Stopa rasta u Hrvatskoj i u eurozoni je niska

Klaas Knot

Predsjednik središnje banke Nizozemske (Der Nederlandsche Bank) Klaas Knot održao je u Hrvatskoj narodnoj banci (HNB) izlaganje pod nazivom “Izazovi za ekonomsku politiku u europskoj monetarnoj uniji iz perspektive središnje banke”, javlja Anadolu Agency.

U svom izlaganju koji nije namijenjen citiranju, već samo za raspravu, Klaas Knot dotaknuo se izazova s kojima se suočavaju kreatori politika u Europskoj monetarnoj uniji te učincima politike Europske središnje banke vezane uz europske zemlje izvan europodručja.

Knot Klaas je izrazio zabrinutost dugoročnim programom Europske središnje banke te istaknuo da je program monetarnog popuštanja izazvao i pozitivne i negativne efekte, što je posebno vidljivo na tržištu državnih obveznica.

Guverner HNB-a Boris Vujčić posebno je istaknuo kako se nakon govora predsjednika središnja banke Nizozemske može vidjeti postojanje puno sličnosti između eurozone i Hrvatske.

“I u Hrvatskoj i u eurozoni potencijalna stopa rasta BDP-a je niska, jedan posto, a monetarna politika je u oba slučaja ekspanzivna, preopterećena i od nje se previše očekuje”, kazao je guverner Vujčić, nadovezujući se na izlaganje Klaasa Knuta.

Ono što nedostaje da bi se podigla potencijalna stopa rasta BDP-a su strukturne reforme, smatra Vujčić, te kako ta situacija proizlazi iz političke ekonomije. Ukoliko se situacija ne riješi, u budućnosti se ne mogu očekivati veće stope rasta BDP-a.

Hrvatski guverner od svake buduće hrvatske Vlade očekuje provedbu strukturnih reformi kako bi se omogućilo povećanje produktivnosti pa time i stopa rasta BDP-a u Hrvatskoj.

Nije uzrok krize u eurozoni bila loša fiskalna politika, ona je bila posljedica makroekonomskih i strukturnih problema koji su doveli do porasta deficita, smatraju Vujčić i Knot.