Kneissl: Austrija podržava novu Strategiju proširenja za zapadni Balkan

KarinKneissl

Austrija podržava novu Strategiju proširenja za zapadni Balkan. U našem je interesu da zemlje zapadnog Balkana imaju konkretnu i vjerodostojnu perspektivu pristupanja Evropskoj uniji i da se približavanje svake pojedine zemlje odvija u skladu s njenim napredovanjem. Stoga smo mi posljednjih godina zahtijevali jasno opredjeljenje Evropske unije za podršku ovim zemljama – rekla je savezna ministrica vanjskih poslova Austrije Karin Kneissl.

Nova strategija, prije svega, utvrđuje, da bi se proces pridruživanja – barem za one najbrže kandidate – mogao okončati oko 2025. godine.

– Ovo bi trebalo da potakne naše prijatelje na zapadnom Balkanu i da im pomogne, da provedu tešku reforme koje su potrebne za blagostanje i sigurnost – navodi ministrica Kneissl i naglašava, da je, u prvom redu, na samim zemljama, Srbiji, Crnoj Gori, Albaniji, Makedoniji, Bosni i Hercegovini, kao i Kosovu, da ubrzaju svoje približavanje Evropskoj uniji: kao što se zahtijeva u novoj Strategiji, kontinuiranim i mjerljivim koracima napretka u oblastima vladavine prava, demokratije, borbe protiv korupcije i, prije svega pomirenja sa susjedima – rekla je austrijska ministrica.

Kneissl je dalje istakla: “Šest dotičnih zemalja su geografski okružene članicama Evropske unije, zbog čega moramo spriječiti, da u ovom regionu nastane sigurnosnopolitički i privredni vakum. Stoga se radi o tome, da se sljedećih godina ojačaju strukture pravne države i privreda na zapadnom Balkanu, kako bi se reduciralo iseljavanje, ubrzala borba protiv organiziranog kriminala i krijumčarenja, te neriješeni sporovi riješili u skladu s međunarodnim pravom“.

Upravo u vezi s bilateralnim konfliktima Austrija se je već u okviru Samita o zapadnom Balkanu 2015. godine pozitivno uključila i založila, tako da je bilo moguće da se potpiše takozvana Bečka Deklaracija o rješavanju bilateralnih sporova. Nadogradnjom na toj osnovi Austrija bi za vrijeme svog predsjedavanja u drugoj polovini 2018. godine mogla da stavi nove akcente u korist regionalne saradnje, navodi se u saopćenju iz Ambasade Austrije u BiH.

– Mi želimo da na zapadnom Balkanu podržimo izmirenje, demokratiju, blagostanje i stabilnost. Proces pristupanja Evropskoj uniji je najbolje sredstvo za to – zaključuje savezna ministrica Karin Kneissl.