Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

EU: Nema dvostrukih standarda u slučaju Katalonije i Kosova

maja-kocijancic

Glasnogovornica Evropske unije Maja Kocijančić odbacila je navode da za Kataloniju, odnosno Španiju, važe drugačiji standardi od onih koji su važili za Srbiju u slučaju Kosova i istaknula da je međunarodno pravo univerzalno te da ga EU u potpunosti poštuje.

Kocijančić je, u povodu jučerašnjeg stava Evropske komisije, da su slučajevi Kosova i Katalonije “neuporedivi”, naglasila da “ne postoje dvostruki standardi”.

“Kosovo je ‘sui generis’ slučaj”, rekla je Kocijančić Tanjugu.

“Kao što je to potvrdilo Evropsko vijeće, Kosovo je ‘sui generis’ slučaj i kao takav se ne može usporediti s bilo kojom drugom situacijom. Dvostrukih standarda nema. Međunarodno pravo mora biti univerzalno primjenjeno, a EU ga u potpunosti poštuje”, smatra Kocijančić.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić smatra kako je stav Evropske komisije ipak jasan primjer dvostrukih standarda, kazavši kako će tim povodom Srbija uputiti službeni dopis Evropskoj komisiji.

On je, osvrćući se na obrazloženje Evropske komisije, ponovio da “nije čuo” da se međunarodno pravo “primjenjuje na članice EU i na ‘nečlanice'”, niti da postoji bilo koja rezolucija UN-a koja spominje mogućnost secesije Kosova.