Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Komandant EUFOR-a: Situacija u BiH stabilna, zemlja ide ka Evropi

Friedrich Schrotter23

Primjećujem da je ostvaren značajan napredak. Zbog toga sam siguran da se BiH kreće prema Evropi i prema evropskim standardima, izjavio je u intervjuu za današnji “Dnevni avaz” komandant Snaga Evropske unije (EUFOR) generalmajor Friedrich Schrotter, koji je stupio na dužnost u BiH 24. marta.

– Kako čujem, mladi ljudi žele da putuju, studiraju u drugim zemljama i steknu nova iskustva. Ako je to ideja koju nudimo mladima, onda je vrijedi podržati, kao i svaki napredak u razvoju ka Evropskoj uniji – rekao je on.

Nakon sastanaka s predstavnicima agencija za provođenje zakona u BiH, uključujući i predstavnike Oružanih snaga BiH, Schrotter ima utisak da je sigurnosna situacija u zemlji prilično stabilna te da se agencije, od lokalnih policijskih snaga do državnih policijskih agencija, uspješno nose s izazovima.

– Spomenut ću nekoliko primjera: otvorenje džamije Ferhadije i demonstracije u Banjoj Luci te protesti u Sarajevu. Policija je tada dobro odradila svoj posao – naveo je.

Kada je riječ o prioritetnim zadacima EUFOR-a u njegovom mandatu, osim podrške održavanju sigurnog i stabilnog okruženja u BiH, tu su aktivnosti na deminiranju, a još jedan od ključnih zadataka jeste rad na osposobljavanju i obuci koje provode za OSBiH, i u određenoj mjeri za agencije za provođenje zakona u BiH.

– Tu je riječ o usvajanju međunarodnih standarda i daljnjem razvoju OSBiH, naročito kako bi im se pomoglo da budu što osposobljenije za učešće u operacijama podrške miru u inozemstvu – rekao je generalmajor Schrotter za “Avaz”.