Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Komisija za euro integracije razmatrala Bećirovićevu inicijativu

denis-becirovic123

Zajednička komisija za evropske integracije Parlamentarne skupštine BiH razmatrala je danas inicijativu poslanika Denisa Bećirovića kojom bi se zadužilo Vijeće ministara BiH da, najkasnije u roku od šest mjeseci od dana njenog usvajanja u Predstavničkom domu PSBiH, formira 33 radne skupine analogno poglavljima acquisa, s ciljem sistematske i sinhronizirane harmonizacije bh. zakonodavstva sa zakonodavstvom Evropske unije.

Bećirović je, obrazlažući predloženu inicijativu, kazao da ona daje prikladan vremenski okvir za njenu realizaciju, “predviđa gotovo šest mjeseci da se ovaj dio posla, pod uslovom da bude prihvaćena i na sjednici doma, može završiti na kvalitetan način”.

On smatra da ova inicijativa jeste “dodatni poticaj i doprinos uozbiljenju našeg eurounijskog puta”.

– Kada govorimo o komparativnim iskustvima, moram reći da su Slovenija i Hrvatska, kao danas punopravne članice EU, kroz ovaj dio posla prošle i mislim da je njihovo iskustvo dragocjeno i da bi bilo dobro koristiti ih i u ovom segmentu – naveo je Bećirović.

Po njegovim riječima, i neke druge države poput Srbije, Crne Gore, Makedonije su već formirale ovakve radne skupine i već intenzivno rade na toj sinhronizaciji zakonodavstva.

– Nema nikakve dileme, ovo je posao koji čeka nas u BiH, samo je sada pitanje hoćemo li čekati ili ćemo se i mi početi pripremati za nešto što neizbježno dolazi pred sve nas i pred cijelu zemlju. Moj je prijedlog da je ipak bolje da prije pristupimo tome – kazao je Bećirović.

Dodao je da “i takav kakav je, mehanizam koordinacije, na neki način rješava pitanje formiranja ovih skupina”.

Član Komisije Halid Genjac je kazao da je to “obaveza koja proističe, koja je preuzeta i koja je u toku”.

– Mi možemo taj zaključak donijeti na parlamentu ili ne donijeti, radne grupe će biti imenovane u roku, na vrijeme kako mora, prije otvaranja poglavlja – kazao je Genjac, dodajući da je i najveći posao na tim radnim grupama.

Mišljenja je da se usvajanjem zaključka ili ne usvajanjem “ništa ne mijenja, jednostavno to je kolosijek u koji se ušlo”.

Bećirović je iznio mišljenje da ovakva inicijativa “treba da ovu tematiku dodatno uozbilji i ubrza”.

– Ova inicijativa je imala u vidu i ono šta je sadržaj postojećeg mehanizma koordinacije i ona apsolutno nije u koliziji s tim mehanizmom. Čak štaviše, mislim da je potpuno komplementarna. Ova inicijativa u odnosu na postojeći mehanizam koordinacije, ustvari, daje jednu dinamiku, uozbiljava priču i daje rokove – naveo je Bećirović.

Genjac je istaknuo da Vijeće ministara mora formirati radne grupe, “ali nužna pretpostavka da to uradi je usaglašavanje mehanizma koordinacije”.

Član komisije Ognjen Tadić je kazao da je inicijativu shvatio isključivo kao napor da se izvrši priprema da što više ljudi, kao stručnjaci po svim oblastima, budu spremni za ovaj posao kad za to dođe vrijeme.

– A ja tvrdim da naš posao ovdje nije da stipendiramo stručnjake dok dođe to vrijeme. Oni ako nisu stručnjaci tada zato što trebaju biti, oni neće biti stručnjaci zato što ćemo ih mi plaćati godinu dana ranije da bi oni čitali nešto – kazao je Tadić.

Nakon diskusije članovi komisije nisu podržali predloženu inicijativu.