Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kompanije zbog krize bježe iz Grčke

bankomat grcka

Kontrole kapitala koje su uvele vlasti u Grčkoj teško su pogodile preduzeća u toj zemlji od kojih gotovo četvrtina želi da preseli svoja sjedišta u inostranstvo.

Neprofitna organizacija za podršku preduzetnicima “Endeavor Greece” sredinom jula anketirala je 300 preduzeća, od kojih je 58 odsto navelo da je ograničenje prekograničnih transakcija značajno uticalo na njihovo poslovanje, prenosi agencija France press.

“Mnoge kompanije ne mogu da uvoze sirovine ili pristupe uslugama i infrastrukturi u inostranstvu”, navodi organizacija, dodajući da 23 odsto anektiranih firmi planira da preseli svoja sjedišta u inostranstvo radi veće bezbjednosti, stabilnosti i slobodnog toka novca.

Više od dvije trećine kompanija, 69 odsto, zabilježilo je značajan pad prihoda, a 11 odsto moralo je da smanji ili obustavi proizvodnju zbog nestašice sirovina.

Grčka je uvela kontrole kapitala 29. jula, zatvorila banke i berzu i ograničila podizanje novca sa bankomata u nastojanju da spriječi odliv sredstava iz banaka i kolaps finansijskog sektora. Banke u Grčkoj su danas otvorene, ali su kontrole kapitala i dalje na snazi.

Gotovo polovina kompanija, 45 odsto, navela je da zbog kontrola kapitala kasne sa plaćanjem dobavljačima.