Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Konferencija o reformi javne uprave u Sarajevu

konferencija-reforma-uprave33

Ured koordinatora za reformu javne uprave, u saradnji s Djikić Consulting Services i Lucid Linxd, organizirao je danas u Sarajevu početnu konferenciju projekta “Jačanje kapaciteta za strateško planiranje i razvoj politika” – faza II (SPPD II).

Projekt doprinosi realizaciji reforme javne uprave BiH u oblasti strateškog planiranja, koordinacije i razvoja politika, u svrhu pružanja boljih i kvalitetnijih javnih usluga građanima te podrške procesu integracije BiH u EU.

Koordinator za reformu javne uprave u BiH Dragan Ćuzulan je kazao da je projekt planiran za sva četiri upravna nivoa i ima veliku važnost i u kontekstu Izvještaja za BiH Evropske komisije, predstavljenog prije nekoliko dana.

Po njegovim riječima, Evropska komisija je kao nedostatke u reformi javne uprave konstatovala nedostatak političke volje, nedostatak dobre koordinacije između institucija, ali i različitih nivoa vlasti te nedostatak strateških politika koje bi bile koordinirane na dobar, pravilan način i u interesu boljih zakona te onoga što bi trebalo da bude usklađivanje s pravnom stečevinom Evropske unije (Acquis communautaire).

Ćuzulan navodi da bi ovaj projekt trebalo da napravi značajna poboljšanja u svim tim oblastima.

– Prije svega, da stavi akcenat na važnost strategije, odnosno strateškog planiranja da bi se izbjegla fragmentarnost, što je također primjedba Evropske komisije, u pristupu i metodologiji ne samo izrade politika nego i srednjoročnog planiranja, budžetskog planiranja i svega ostalog – kazao je Ćuzulan.

Dodao je da svaku strategiju prati određeno budžetsko planiranje.

– Ono u svojim komponentama sadrži određene indikatore koji su mjerljivi i onda građani imaju uvida i jasno je gdje se troši novac za bilo kakvu politiku ili za bilo kakvu aktivnost koja je pokrivena budžetom. Ako uz to obezbijedite budžetsku transparentnost onda imate potpuno jasan uvid gdje, kako i zašto se troši novac građana – navodi Ćuzulan.

Ističe da se na taj način tačno može ustanoviti šta je i koliko urađeno, te šta ko nije uradio.

– Dakle, kada Evropska komisija stavlja primjedbe za nedostatke u oblasti reforme javne uprave, onda se tačno znaju adrese na koje treba staviti određenu primjedbu i gdje su ti nedostaci – kazao je kooridnator za reformu javne uprave.

Ključni ekspert na projektu “Jačanje kapaciteta za strateško planiranje i razvoj politika” Srđan Blagovčanin je kazao da današnja konferencija, koja je posvećena razvoju kapaciteta strateškog planiranja i jačanju kapaciteta za razvoj politika u BiH, ima prevashodno za cilj da napravi pregled stanja gdje se to trenutno BiH nalazi kada je u pitanju razvoj ova dva izuzetno važna segmenta za ukupan proces reforme javne uprave.

Po njegovim riječima, vrlo je važno imati u vidu da kvalitetan proces strateškog planiranja i razvoj politika omogućava dalji razvoj institucija i razvoj kvalitetnih usluga za građane BiH.

Istaknuo je da je BiH napravila odgovarajuće iskorake kada je u pitanju definiranje pravnog okvira za razvoj politika i strateško planiranje.

– Ono što nas očekuje je institucionalizacija tih procesa, dakle ukorjenjivanje tih procesa u sam način na koji institucije rade – kazao je Blagovčanin.

U radu konferencije sudjeluju predstavnici ključnih institucija na svim nivoima vlasti, kao i predstavnici projekata tehničke podrške koji se trenutno implementiraju u BiH u ovoj oblasti.