Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Konferencija u Briselu: Dejtonski sporazum mijenjati korak po korak (FOTO)

konferencija u briselu (3)

U Briselu se danas održava konferencija posvećena 20. godišnjici Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini pod nazivom “Evropska budućnost BiH – 20 godina nakon Dejtonsko-pariskog mirovnog sporazuma“.

Cilj konferencije je potaknuti ubrzane procese kako bi BiH krenula brže na svom evropskom putu, kazao je uoči početka konferencije član Evropskog parlamenta iz Hrvatske Andrej Plenković u izjavi za Anadolu Agency (AA).

konferencija u briselu (1)

“Ovo nije završetak, ovo je početak i jedna kruna prvog angažmana hrvatskih zastupnika u Evropskom parlamentu za evropsko pozicioniranje BiH. Vi znate da smo mi ovdje angažovani, prije svega, prijateljski, ali sa odgovornošću evropskih zastupnika koji dio svog izbornog mandata imaju i od državljana Hrvatske koji žive u BiH. Međutim, ovdje smo da zajedno sa Predsjedništvom BiH, najvišim dužnosnicima Evropske unije, predsjednicom Mogherini, povjerenikom Hahnom, predstavnikom State Departmenta, relevantnim evropskim zastupnicima koji se bave BiH, stvorimo ključne preduvjete za podnošenje vjerodostojnog zahtjeva za članstvo u EU od strane BiH”, kazao je Plenković.

Prema njegovim riječima, BiH se u što skorije vrijeme mora pridružiti drugim zemljama jugoistoka Evrope koje su na evropskom putu.

konferencija u briselu (14)

“Već ćemo naredne sedmice na zasjedanju Evropskog parlamenta u Strasbourgu imati usvajanje posebne rezolucije povodom 20. godišnjice Dejtonskog-pariškog mirovnog sporazuma, imat ćemo ozbiljnu raspravu o trenutnoj situaciji u BiH i želimo da se što prije do kraja utanače svi aspekti koordinacijskog mehanizma za evropske poslove i da provedba dokumenata kao što je Reformska agenda zaživi u praksi, da BiH uhvati priključak sa drugim državam jugoistočne Evrope kada je riječ o evropskom putu”, kazao je Plenković.

Govoreći o temi “Izgradnja države u Bosni i Hercegovini”član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović kazao je kako se Dejtonski mirovni sporazum može mijenjati korak po korak u skladu sa evropskim standardima i uvažavajući međunarodno priznata ljudska prava i osnovne slobode.

On je naglasio kako trenutno postoji opća saglasnost o najvažnijem aspektu Dejtonskog sporazuma, a to je da je donio mir i prestanak patnje naroda i devastacije države BiH, dodavši kako su o ostalom mišljenja različita.

konferencija u briselu (13)

Izetbegović je kazao kako je Dejtonski sporazum sačuvao cjelovitost BiH, ali je donio entitetsku podjelu, te podsjetio da su kreatori genocida nad Bošnjacima u Hagu, ali da je Srebrenica u kojoj je srpska vojska praktično iskorijenila bošnjačko stanovništvo, ostala u Republici Srpskoj.

Dodao je kako je Sporazum kreirao i preglomaznu državnu strukturu i mehanizme za zaštitu nacionalnih interesa, da je implementacijom aneksa sedam ostvaren najefikasniji povrat imovine od vremena Drugog svjetskog rata, ali da to nije rezultiralo masovnim povratkom prognanih.

“Pogled na stanje dvije decenije nakon donošenja Dejtonskog sporazuma zavisi od toga kako ga želimo vidjeti”, kazao je Izetbegović podsjetivši kako je Sporazum predvidio pet institucija na nivou države, a da ih danas ima 75.

“Ogroman put je prevaljen u proteklih 20 godina“, rekao je Izetbegović.

No, naglasio je i kako mlade generacije u takvoj BiH rastu odvojene, ali je uočljiv i napredak u međunacionalnim odnosima, te mladi sve više sudjeluju u zajedničkim projektima, a slično je u oblastima biznisa, medija i kulture.

Upozorio je na glomaznu državnu administraciju na svim nivoima, uslovljenu kompleksnom strukturom BiH koja ima državni nivo vlasti, entitete, kantone, općine, Brčko distrikt.

konferencija u briselu (12)

U radu konferencije, između ostalih, učestvovat će visoki dužnosnici Evropskog parlamenta, Evropske komisije, predsjednik EPP-a Joseph Daul, visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko, šef delegacije EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark, zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a Brian Yee Hoyt i drugi visoki dužnosnici.