EU u fokusu

Konkurs za nagradu EU za istraživačko novinarstvo

09/03/2017

Konkurs za Nagradu Evropske unije (EU) za istraživačko novinarstvo, prvu regionalnu nagradu za istraživačke priče, koja se uz podršku EU dodjeljuje od 2015. godine u zemljama zapadnog Balkana i Turskoj, bit će objavljen sutra u EU info-centru u Sarajevu.

O značaju nagrade i njenom doprinosu razvoju istraživačkog novinarstva u regiji govorit će Khaldoun Sinno, zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u BiH, a ovogodišnji natječaj predstavit će Boro Kontić, direktor Mediacentra Sarajevo.

Na konkurs, koji će u Bosni i Hercegovini biti otvoren od 10. do 31. marta 2017. godine, moći će se kandidovati istraživačke priče u kojima se izvještava o društvenim pitanjima vezanim za zloupotrebu položaja i ovlasti i kršenje temeljnih prava, korupciju i organizirani kriminal u Bosni i Hercegovini, a koje su objavljene tokom 2016. godine na TV, radio, štampanim i online medijima.

Bit će nagrađene do tri najbolje priče, a i ove godine nagrada će biti dodijeljena za podkategoriju ‘najbolja priča mladog istraživačkog novinara’.

Nagradni fond za Bosnu i Hercegovinu za 2017. godinu iznosi 10.000 eura.

Poziv za učešće u natječaju sa detaljnim uputama za prijavljivanje biće dostupan na web stranici www.media.ba .

Nagrada Evropske unije za istraživačko novinarstvo ima za cilj slaviti i promovirati izuzetna postignuća novinara-istraživača, te povećati vidljivost kvalitetnog istraživačkog novinarstva u zemljama zapadnog Balkana i Turskoj.

Nagradni fond za svih sedam zemalja-korisnica za sve tri godine iznosi 210.000 eura.

Nagradom u BiH koordinira Fondacija Mediacentar Sarajevo, a regionalnu mrežu organizacija vodi Mirovni institut u Ljubljani, saopćeno je iz Mediacentra Sarajevo.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.