Konkurs za nagradu EU za istraživačko novinarstvo

novinari

Konkurs za Nagradu Evropske unije (EU) za istraživačko novinarstvo, prvu regionalnu nagradu za istraživačke priče, koja se uz podršku EU dodjeljuje od 2015. godine u zemljama zapadnog Balkana i Turskoj, bit će objavljen sutra u EU info-centru u Sarajevu.

O značaju nagrade i njenom doprinosu razvoju istraživačkog novinarstva u regiji govorit će Khaldoun Sinno, zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u BiH, a ovogodišnji natječaj predstavit će Boro Kontić, direktor Mediacentra Sarajevo.

Na konkurs, koji će u Bosni i Hercegovini biti otvoren od 10. do 31. marta 2017. godine, moći će se kandidovati istraživačke priče u kojima se izvještava o društvenim pitanjima vezanim za zloupotrebu položaja i ovlasti i kršenje temeljnih prava, korupciju i organizirani kriminal u Bosni i Hercegovini, a koje su objavljene tokom 2016. godine na TV, radio, štampanim i online medijima.

Bit će nagrađene do tri najbolje priče, a i ove godine nagrada će biti dodijeljena za podkategoriju ‘najbolja priča mladog istraživačkog novinara’.

Nagradni fond za Bosnu i Hercegovinu za 2017. godinu iznosi 10.000 eura.

Poziv za učešće u natječaju sa detaljnim uputama za prijavljivanje biće dostupan na web stranici www.media.ba .

Nagrada Evropske unije za istraživačko novinarstvo ima za cilj slaviti i promovirati izuzetna postignuća novinara-istraživača, te povećati vidljivost kvalitetnog istraživačkog novinarstva u zemljama zapadnog Balkana i Turskoj.

Nagradni fond za svih sedam zemalja-korisnica za sve tri godine iznosi 210.000 eura.

Nagradom u BiH koordinira Fondacija Mediacentar Sarajevo, a regionalnu mrežu organizacija vodi Mirovni institut u Ljubljani, saopćeno je iz Mediacentra Sarajevo.