Kosovo očekuje viznu liberalizaciju

thaci

Predsednik Kosova Hashim Thaci sastao se danas u Prištini sa akreditovanim ambasadorima zemalja članica Evropske unije na Kosovu i specijalnim predstavnikom EU za Kosovo Smauelom Žbogarom. Tom prilikom Thaci je kazao da nakon jučerašnjeg prijema Fudbalskog saveza Kosova u UEFA-u, građane Kosova danas očekuje još jedna dobra vijest, o preporuci Evropske komisije za liberalizaciju viza, koja se iščekuje sa nestrpljenjem.

Thaci je zahvalio predstavnicma EU na podršci i tijesnoj saradnji sa kosovskim institucijama na osnaženju države Kosovo. On je ocijenio da Kosovo ima najnaprednije zakone i poručio da se neće dozvoliti da bilo ko pobjegne pravdi.

”Kao predsjednik ohrabriću inicijativu donošenja amandmana na postojeće zakone ili izradu novih zakona kako bi se popunila svaka prazninana koja se može naći, kao i inicijativu za promjenu Krivičnog zakona za pitanja koja su potrebna”, kazao je Thaci.

Dodao je da su povećanje transparentnosti i odgovornosti pravosuđa neki od koraka potrebnih Kosovu.

Početak primjene Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (ŠP) između Kosova i EU je jedna od najboljih vijesti za kosovske proizvođače, kazao je Thaci i informisao predstavnike EU da je Kosovo usvojilo strategiju primjene SSP-a, koja obuhvata političke i ekonomske reforme predviđene tim sporazumom.

Kosovo, po riječima Thacija, ima izvanredne odnose sa susjedima, a on lično snažno podržava i dijalog sa Srbijom, kao jedini put ka miru i stabilnosti u regionu. Thaci smatra i da su se stekli uslovi da se taj dijalog sada prebaci na jedan drugi, mnogo dinamičniji nivo i da se mnogo brže mogu postići novi sporazumi istovremeno sa primjenom postojećih.

Kosovski predsjednik je istakao da će promovisati i konstruktivni dijalog sa EU.

“Razumijem da je Evropska unija možda umorna od proširenja i često i čujemo takav stav, ali ja mislim da je opasnije neproširenje nego proširenje, jer treba da gradimo evropski region. Treba da razvijamo otvoreni dijalog sa institucijama EU o daljim koracima u procesu evropskih integracija”, kazao je Thaci.

Po njegovim riječima, Kosovo istovremeno mora da ojača i bezbjednost u saradnji sa NATO-om. On je istakao i da je Kosovo dio globalne borbe protiv nasilnog ektremizma i terorizma.

Thaci je zaključio da Kosovo ima još puno toga da uradi na svom evropskom putu, ali da je na pravom putu.