Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kovač: Postignut napredak u EU pregovorima sa Srbijom

miro kovac

Ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač danas je u resornom ministarstvu održao izvanrednu konferenciju za medije na kojoj je govorio na temu “Pristupni pregovori EU – Srbija i vanjskopolitičke aktualnosti” nakon konferencije u Parizu posvećene Berlinskom procesu. Izjavio je kako je zadovoljan postignutim dogovorom Srbije s EU članicama u kriterijima za poglavlja 23 i 24, javlja Anadolu Agency (AA).

Ministar Kovač je izjavio danas u MVEP-u kako je zadovoljan da je postignut napredak u pregovorima Srbije s Europskom unijom vezanim posebno uz poglavlje 23 posvećeno pravosuđu i temeljnim pravima. Kovač je kazao kako je unutar zemalja EU postignut konsenzus oko mjerila koje Srbija treba ispoštovati u pristupnom procesu.

Kazao je kako je zadovoljan da je u zajednički EU kriterij prema Srbiji ugrađena puna suradnja Srbije s Haškim sudom, priznavanje svih odluka i presuda tog suda.
Istaknuo je potrebu izbjegavanja sukoba nadležnosti pravosuđa u procesuiranju ratnih zločina, te kako zakon koji se provodi u Srbiji ne može biti važeći za Hrvatsku.

Kovać je kazao kako je uvažen i treći kriterij za kojega se zalagala Hrvatska, a to je reciprocitet u poštivanju prava nacionalnih manjina, tj. ista prava za hrvatsku manjinu u Srbiji kao za srbijansku u Hrvatskoj.

Pritom je Kovač kazao kako je zajednički napor uložen od strane MVEP-a i predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, koja se također založila za spomenute kriterije.

Ministar je poručio kako Srbiji u pregovorima s EU tek slijede dva poglavlja, u kojima slijede tzv. prijelazni kriteriji, a, na kraju, kada ih ispune, slijedit će kriteriji za zatvaranje poglavlja.

Na sastanku šest zemalja članica EU-a i šest zemalja zapadnog Balkana, u okviru trećeg sumita Berlinskog procesa, s hrvatske strane sudjelovali su premijer tehničke vlade Tihomir Orešković, ministar vanjskih poslova Miro Kovač te ministar gospodarstva Tomislav Panenić.

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić je nakon pariskog sastanka izjavio kako će pristupna poglavlja 23 i 24 u pregovorima za članstvo Srbije u EU, nakon pristanka Hrvatske, biti otvorena 19. srpnja.