EU u fokusu

Kurz: Austrija je za teritorijalni integritet i suverenitet BiH

01/08/2018

Za Austriju, zapadni Balkan nije samo težište predsjedavanja Vijećem Evropske unije, već je godinama i suštinski dio naše vanjske i evropske politike – kazao je za “Dnevni avaz” kancelar Austrije Sebastian Kurz, koja već treći put predsjedava Evropskim vijećem.

Kurz je stajališta da trebaju zauzeti aktivnu ulogu u zemljama zapadnog Balkana tokom predsjedavanja, te da to vrijedi i za Bosnu i Hercegovinu.

– Zapadni Balkan je među pet prioriteta Austrije tokom šestomjesečnog vodstva EU – poručio je Kurz te naglasio da odlično poznaje BiH i region i da je mnogo puta posjetio BiH.

U duhu dugogodišnje austrijske tradicije, Kurz je kazao da će se založiti za sve države zapadnog Balkana.

– Austrija se izjašnjava za teritorijalni integritet i suverenitet BiH. Pri tome, jasno se zalažemo za EU perspektivu za cijeli region na temelju individualnih napredaka pojedinih država – poručio je.

Govoreći o BiH, Kurz je istakao da postoji jasna perspektiva pristupanja za suverenu i cjelovitu državu. Istovremeno, naglasio je, podržavaju reformske napore, naročito u područjima vladavine prava, borbe protiv korupcije i reforme izbornog prava, koja su od naročitog značaja na putu u Evropsku uniju.

– Bosna i Hercegovina svakako ne smije izgubiti priključak na niz drugih država regiona – mišljenja je Kurz.

Podsjetio je da je Strategijom za zapadni Balkan ostvarena nova dinamika i te da je Austrija podržala upućivanje Evropskoj komisiji zahtjeva za pristupanje Evropskoj uniji.

– Trenutno je lopta opet kod BiH, da što je moguće brže i sadržajno potpuno odgovori na dodatna pitanja Komisije – kazao je.

Za vrijeme predsjedavanja Vijećem Evropske unije, Kurz je istakao da će biti više prilika da se pozabavi tom temom.

– EU perspektiva za zemlje zapadnog Balkana je u jasnom interesu Evropske unije i to je ponovo naglašeno i neformalnim samitom šefova država i vlada 17. maja u Sofiji – podsjetio je Kurz.

Govoreći o ilegalnim migracijama, Kurz je poručio da je potrebno izmijeniti sistem evropske migracijske politike te da najnoviji zaključci tokom posljednjeg zasjedanja Evropskog vijeća predstavljaju obrat trenda.

– Tu spadaju odlučna borba protiv ilegalne migracije i uredna zaštita vanjskih granica – kazao je.

Ilegalni migranti se poslije spašavanja, dodao je, moraju zaustaviti i zbrinuti na vanjskoj granici, a nakon toga vratiti u svoje zemlje.

Ukoliko je to nemoguće, Kurz smatra da im se treba ponuditi privremena zaštita u centrima u sigurnim trećim zemljama.

Tokom predsjedavanja Austrije, Kurz je kazao da će se truditi da ostvare jasan i izrazit napredak.

– Austrija je spremna i da podrži zemlje zapadnog Balkana u borbi protiv ilegalnih migranata i krijumčarenja – zaključio je kancelar Austrije Sebastian Kurz.