Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kurz: Hitno povratak za pregovarački sto

sebastian-kurz112

Ministar vanjskih poslova Austrije Sebastian Kurz pozvao je danas svjetske sile i države susjede Sirije da se vrate za pregovarački sto, istakavši da Evropska unija (EU) mora poboljšati odnos sa Rusijom.

– U Evropi može biti mira samo sa, a ne protiv Rusije. Ne smijemo, također, zemlje poput Ukrajine, Bjelorusije ili Jermenije stavljati pred odluke za ili protiv nečeg. Dobri odnosi moraju biti mogući sa Rusijom, kao i EU – precizirao je šef austrijske diplomatije.

On ističe da će jedan od prioriteta austrijskog predsjedavanja OSCE-om iduće godine biti dijalog sa Rusijom, kao i obnavljanje povjerenja među državama članicima ove organizacije.

– Ne postoji vojno rješenje konflikta u Siriji – ocijenio je Kurz u intervjuu u bečkom dnevniku “Österreich”.

Kurz je rekao da je neophodan povratak svjetskih sila Sjedinjenih Američkih Država i Rusije, kao i regionalnih sila, posebno Saudijske Arabije, Irana i Turske za pregovarački sto, te da treba oživjeti u Beču započeti mirovni proces.

Naglasio je da Rusija ima veliku odgovornost da da doprinos miroljubivom rješenju kroz pregovore.
Kada je riječ o neslaganju sa austrijskim kancelarom Christianom Kernom u vezi veta na pristupne pregovore sa Turskom, Kurz poručuje da vodi dosljednu politiku te i da ne pripada onima koji u Beču govore jedno, a u Briselu drugo.

– Sa našim stavom imamo mnogo partnera, kao što je Evropski parlament – kazao je Kurz i time odbacio tvrdnje da je Austrija doživjela neuspjeh da nađe saveznika u EU za svoj stav.