Kurz i Strache predstavili program nove desničarske austrijske vlade

kurz_djevojka_2

Novoformirana desničarska koalicija Austrije najavila je oštrije nacionalne mjere sigurnosti i kolektivni pristup rješavanju migrantske krize unutar Evropske unije, javlja Anadolu Agency (AA).

Lider konzervativne Narodne partije Austrije (OVP) Sebastian Kurz i čelnik radikalno desničarske Slobodarske partije (FPO) Heinz-Christian Strache sinoć su u Beču predstavili program buduće koalicione vlade Austrije.

Najavili su da će pripremiti novi paket sigurnosnih mjera na nacionalnom nivou, a da neće odstupati od smjernica koje u tom kontekstu daje zvanični Brisel.

Pokušavajući amortizirati kritike i bojazan nekih članica Evropske unije zbog ulaska radikalno desničarskog FPO-a u vladu, Kurz i Strache su naglasili da će buduća vlada Austrije imati proevropski pristup.

Potvrdili su da će 31-godišnji Kurz biti novi austrijski kancelar, dok će Strache biti njegov zamjenik. Zauzvrat, FPO će dobiti važne ministarske pozicije u sektorima poput odbrane i unutrašnjih poslova.

Koalicioni partneri saglasni su da Ministarstvo vanjskih poslova u novom kabinetu vodi nestranački ministar, a riječ je o Karin Kneissel, bivšem diplomati i ekspertu iz te oblasti.

Parlamentarni izbori u Austriji održani su sredinom oktobra, a konzervativni OVP pobijedio je s 31,6 posto osvojenih glasova. Antimigrantski radikali FRO-a osvojili su 26 posto glasova birača. Te dvije partije u petak navečer su postigle dogovor o koaliranju i to nakon osmosedmičnih pregovora.