Kurz: Na nivou EU-a potreban novi sistem za raspodjelu migranata

kurz_djevojka_2

Premijer Austrije Sebastian Kurz je, nakon sastanka s premijerom Mađarske Viktorom Orbanom u Beču, izjavio da postojeći sistem, koji predviđa raspodjelu izbjeglica unutar Evropske unije (EU), ne funkcioniše, javlja Anadolu Agency (AA).

“Potrebno je na nivou EU-a uspostaviti novi sistem za migrante. Zemlje koje primaju izbjeglice moraju odlučivati koga će primiti u Evropu, a ne krijumčari migrantima”, kazao je Kurz nakon sastanka na konferenciji za medije.

Dodao je da je tokom sastanka s Orbanom razgovarano o bilateralnim odnosima kao i pitanju budućnosti EU-a.

Istakao je da Mađarska, kako je rekao, nije samo susjed Austrije nego i jedan od njenih najvažnijih trgovinskih partnera.

Naglasio je i kako su obje zemlje saglasne o pitanju značaja zaštite vanjskih granica Unije kao i zaustavljanja ilegalnih migracija.

Orban je izjavio da su migracije jedna od najvećih prijetnji po budućnost Evrope, naglasivši da je kontinent utemeljen na kršćanskim vrijednostima.

“Ja ovdje prvenstveno mislim na kulturnu dimenziju, a ne na vjersku. Mi živimo u kršćanskoj zajednici i ovaj način života nekako mora biti zaštićen. Za nas je ovaj oblik identiteta bitan. Prema mome mišljenju, Evropi ne treba paralelna zajednica. Moramo zaštititi temeljne kršćanske vrijednosti”, kazao je Orban.

Poručio je i kako Mađarska podržava proširenje EU-a na zemlje Balkana.

S druge strane, ispred zgrade Vlade Austrije grupa demonstranata je, noseći zastave EU-a, protestovala Orbanovu posjetu Beču.