Kurz u Beogradu: Srbija je najvažnija zemlja regiona

vucic i kurz

Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc rekao je večeras u Beogradu da će 2016. godina biti još bolja od prošle kada je riječ o napretku Srbije na putu u EU.

Obraćajući se privrednicima na Austrijskom poslovnom krugu, Kurc je rekao da je Srbija važan partner Austrije, a ujedno i najvažnija zemlja regiona.

Kurc je rekao da je Srbija zemlja koja pruža mnogo mogućnosti austrijskim privrednicima, zbog čega je tu već prisutno oko 500 austrijskih firmi.

Šef austrijske diplomatije posebno je zahvalio Vladi Srbije i premijeru Aleksandru Vučiću za napore u stabilizaciji regiona, javili su mediji u Srbiji.

“Naše dvije zemlje, međutim, nemaju samo jake ekonomske veze, već i kulturne i ljudske. Dobro sarađujemo sa srpskom zajednicom u Austriji, gdje živi oko 200.000 ljudi srpskog porijekla, a koji daju značajan doprinos zemlji”, naglasio je Kurc.

Šef austrijske diplomatije rekao je da Srbija i Austrija imaju i odličnu političku saradnju, posebno kada je riječ o migrantskoj krizi i podsjetio da je Austrija prošle godine imala 90.000 tražilaca azila.

Predsjednik Privredne komore Austrije Kristof Lajtl rekao je da je Austrija najveći investitor u Srbiji, što je dokaz da austrijska preduzeća imaju veliko povjerenje u ovu zemlju.

“Srbija je na putu ka EU, na kojem su joj potrebne investicije i podrška, a mi ćemo činiti sve da pomognemo”, rekao je Lajtl.

Predsjednik Privredne komore Srbije Marko Čadež rekao je da je Austrija najznačajniji privredni partner Srbije, sa kojom postoji izbalansirana trgovinska razmjena.

Čadež je rekao da je u prošloj godini Srbija u Austriju izvezla robu u vrijednosti 306 miliona evra, dok je uvoz bio oko 480 miliona evra. On je naglasio i da su ulaganja iz Austrije prisutna u bankarstvu, telekomunikacijama, energetici, poljoprivredi i trgovini.

Prema statistici Narodne banke Srbije, u prethodnih 14 godina austrijske kompanije investirale su u Srbiju 2,7 milijardi evra.