EU u fokusu

Kurz: Za veću sigurnost pronaći rješenje za izbjegličku krizu

07/09/2016

Ministar vanjskih poslova Austrije Sebastian Kurz je izjavio u srijedu da je vrlo siguran da će, nakon Brexita, biti pronađeno rješenje za novi odnos Evropske unije (EU) i Velike Britanije, javlja Anadolu Agency (AA).

Na samom otvaranju Konferencije ambasadora akreditovanih u Austriji, Kurz je istakao kako je nakon Brexita potrebno da svi u EU budu, kako je rekao, uvjereniji Evropljani te da i druge uvjere u prednosti Unije.

“Uvjeren sam da ćemo uspjeti da regulišemo naš odnos sa Londonom na dobar način, te da će biti moguća ekonomska razmjena između dvije strane“, kazao je Kurz.

Dodao je i kako već postoji jasna vizija EU-a, naglasivši kako nema potrebe izmišljati novu.

“Vizija EU-a postoji i ne mora se sada izmišljati neka druga jer je EU donijela više sigurnosti, mira i stabilnosti svima i zasigurno je to bilo i ostalo najvažnija misija ove zajednice. Za više mira potrebna je aktivnija vanjska politika, ali u budućnosti i odbrambena unija”, rekao je Kurz.

Na kraju je istakao da je za veći stepen sigurnosti i stabilnosti u EU potrebno pronaći rješenje za izbjegličku krizu u Evropi.