Lajčak čestitao Čoviću: Ovo je početak jedne nove etape

covic lajcak

Današnja predaja zahtjeva Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji veliki je dan za sve u BiH i predstavlja početak jedne nove etape značajne za budućnost zemlje, poručio je slovački ministar vanjskih poslova Miroslav Lajčak tokom susreta sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Draganom Čovićem.

Šef slovačke diplomatije je tokom susreta sa Čovićem u Bruxellesu izrazio zadovoljstvo zbog predaje zahtjeva BiH za člastvno u EU, istakavši da je to početak jedne nove etape značajne za budućnost BiH.

“Nadam se da će današnji dan biti jedno veliko ohrabrenje za sve u Bosni i Hercegovini koji vjeruju u evropsku perspektivu i evropski put”, istakao je slovački ministar vanjskih poslova.

Slovačka će u julu ove godine od Holandije preuzeti predsjedavanje Evropskom unijom i tim povodom Lajčak je ponovio da je i u tom svojstvu njegova zemlja spremna pomoći BiH.

“Slovačka podržava proces proširenja Evropske unije i mi ćemo biti pozitivni. Naravno, domaći zadatak mora da se odradi u Bosni i Hercegovini i mi ćemo pomoći. Željeli bismo da naše predsjedavanje bude i jedna dobra vijest za evropsku perspektivu Bosne i Hercegovin”, izjavio je šef slovačke diplomatije.

Pitanje pravosuđa Lajčak je ocijenio jednim od najvažnijih u procesu pristupanja, istakavši da je za EU važno da “pravosudne institucije u BiH rade neutralno, objektivno, izbalansirano bez političkih uticaja.”

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović ponovio je da je ovo veliki dan za Bosnu i Hercegovinu izrazio je zahvalnost zbog svega što su slovački ministar i njegova zemlja uradili za BiH na njenom evropskom putu.