Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Liliane Maury Pasquier nova predsjednica PS Vijeća Evrope

Liliane Maury Pasquier

Početak trećeg dijela zasjedanja Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope (PSVE) koje se ove sedmice održava u Strasbourgu, obilježio je izbor nove predsjednice PSVE Liliane Maury Pasquier iz Parlamenta Švajcarske, javlja Anadolu Agency (AA).

Uslijedilo je to nakon što je ostavku na tu fukciju podnio italijanski poslanik Michele Nicoletti, s obzirom na to da u martu ove godine nije izabran na parlamentarnim izborima u Italiji.

Obzirom na činjenicu da je Hrvatska preuzela predsjedavanje Vijećem Evrope, tokom junskog dijela zasjedanja u svojstvu predsjedavajuće Komiteta ministara Vijeća Evrope prisutnima se obratila ministarka inostranih poslova Hrvatske Marija Pejčinović – Burić, koja je predstavila aktivnosti Komiteta ministara Vijeća Evrope, te se posebno osvrnula na zaštitu prava nacionalnih manjina kao jednog od prioriteta hrvatskog predsjedavanja.

Prisutnima se obratio i premijer Hrvatske Andrej Plenković.

Tokom zasjedanja razmotrena su brojna pitanja iz oblasti zaštite ljudskih prava, pri čemu je posebna pažnja bila posvećena raspravi o položaju izbjeglica i migranata i uticaju spoljne dimenzije migracione politike Evropske unije na zaštitu njihovih ljudskih prava.

Na dnevnom redu zasjedanja bila su i pitanja u vezi sa položajem nevladinih organizacija u pojednim zemljama članicama Vijeća Evrope, položajem branilaca ljudskih prava, ekonomskim osnaživanjem žena, prisilnim brakovima u Evropi, te uspostavljanjem ravnoteže između zaštite najboljeg interesa djeteta i očuvanja porodice.

Plenumu su se, pored ostalih, obratili i premijer Slovačke Petar Pelegrini i ministar inostranih i evropskih poslova Luksemburga Žan Aselborn. Junsko zasjedanje PSVE biće zaključeno raspravom o prijedlogu rezolucije o namjernom uništavanju i ilegalnoj trgovini kulturnim nasljeđem, te prijedlogu rezolucije o osnaživanju žena u ekonomiji.

U radu trećeg dijela redovnog zasjedanja PSVE u ime delegacije Bosne i Hercegovine učestvuju zamjenica predsjedavajućeg delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PSVE) Borjana Krišto i članovi delegacije Mladen Bosić, Damir Arnaut, Milica Marković i Saša Magazinović.

Inače, na sjednici Komiteta za pravna pitanja i ljudska prava PSVE, uvodni memorandum o temi “Garantovanje izvršavanja preporuka Evropskog komiteta za sprečavanje mučenja i nečovječnog ili ponižavajućeg postupanja (CPT)” prezentovao je član bh. delegacije i izvjestilac PSVE o ovom pitanju Damir Arnaut.

Arnaut je zagovarao jačanje uloge parlamenta u obezbjeđenju izvršavanja preporuka CPT-a. U svom izlaganju izrazio je razočarenje činjenicom da Ministarstvo inostranih poslova BiH i Predsjedništvo BiH još uvijek nisu proveli proceduru predlaganja kandidata Bosne i Hercegovine za mjesto u CPT-u koje pripada našoj zemlji, a koje je upražnjeno još od decembra prošle godine.

Članovi Komiteta jednoglasno su usvojili Arnautove prijedloge za održavanje saslušanja eksperata na narednoj sjednici Komiteta, kao i za upućivanje upitnika parlamentima država članica Vijeća Evrope o mjerama koje su već preduzeli s ciljem jačanja implementacije preporuka CPT-a.

Arnaut je tek treći izvjestilac PSVE iz Bosne i Hercegovine za više od 16 godina članstva BiH u Vijeću Evrope.