Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
EU u fokusu

Lokalne zajednice poput Širokog Brijega okosnice razvoja društva (FOTO)

25/05/2018

Šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark boravio je danas u Širokom Brijegu, gdje je u okviru projekta „Lokalna zajednica prEUzima inicijativu“, održana jedanaesta javna debata o ulozi lokalne zajednice u procesu pridruživanja EU.

„Lokalne zajednice su osnov razvoja cijele zemlje, a na osnovu iskustava sa prethodnih javnih debata i razgovora sa građanima širom BiH impresioniran sam dinamikom razvoja opština i gradova u ovoj zemlji, među kojima je i grad Široki Brijeg“, izjavio je šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark ističući da su upravo lokalne zajednice okosnice razvoja svakog društva.

Debati u Širokom Brijegu prisustvovao je i ambasador Poljske u BiH Andrzej Krawczyk koji je rekao da je Poljska u procesu pridruživanja EU radila na jačanju kapaciteta lokalnih zajednica.

„Lokalna uprava sa snažnim kompentecijama je jedan od uspješnih modela Poljske koji može biti dobar primjer BiH“, izjavio je Krawczyk.

Regionalni stručnjak na polju EU integracija Danijel Mondekar, prenoseći iskustva iz susjedne Hrvatske, ukazao je na značaj projekta „Lokalna zajednica prEUzima inicijativu“.

„Jedan od propusta koji je Hrvatska načinila u procesu pridruživanja je nedostatak jasnog komunikacijskog koncepta na lokalnom novu, te je projekat poput ovoga prilika lokalnim zajednicama i svim segmentima društva da se jasnije uključe u proces EU integracija“, pojasnio je Mondekar.

Učesnici debate razgovarali su sa EU ambasadorima, te regionalnim i domaćim ekspertima kako unaprijediti efikasnost javnog sektora i uskladiti tržište rada sa sistemom obrazovanja.

Istovremeno, naveli su i na brojne projekte i inicijative koji su pokrenti u Širokom Brijegu, a interesovali su se i za pristup EU fondovima, posebno u dijelu zapošljavanja i samozapošljavanja mladih.

Nakon debate, organizovan je informativno-edukativni sajam na kojem su izlagali predstavnici projekata koje finansira EU i drugi donatori, a koji direktno doprinose ekonomskom i održivom razvoju lokalnih zajednica:

ProLocal – Program za lokalnu samoupravu i ekonomski razvoj u BiH koji finansiraju EU i njemačka vlada, a provodi GIZ i LEP – Program za lokalni razvoj i zapošljavanje, koji finansira EU, a provodi ILO.

Ured specijalnog predstavnika Evropske unije u Bosni i Hercegovini (EUSR) sprovodi projekat „Lokalna zajednica prEUzima inicijativu“ u okviru kojeg će posjetiti još tri, od ukupno 15 lokalnih zajednica u BiH, održati javne debate o ulozi lokalne zajednice te izazovima i mogućnostima koje nudi proces pristupanja EU.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.