EU u fokusu

Loše poruke Briselu i prijateljima BiH u Evropskoj uniji

11/09/2018

Nije veliko iznenađenje da u nedostatku novih ideja, ličnosti i vizionarskih programa, sve više građana napušta zemlju, ocjena je više međunarodnih zvaničnika koji učestvuju na Bledskom strateškom forumu, izjavio je Feni predsjednik Evropskog pokreta u BiH Predrag Praštalo, jedan od učesnika ovog skupa.

– Sagovornici ističu da je to loša poruka Briselu i prijateljima BiH u EU vezano za evropsku perspektivu našeg društva, uzimajući u obzir da se i sama EU sve više bavi svojim problemima, poput Brexita, jačanja desnice ili ekonomskih odnosa sa SAD-om – kazao je on.

Predstojeći izbori 2019. godine za Evropski parlament, dodao je Praštalo, također neće biti od koristi u procesu EU integracija, ukoliko ne dođe do korjenitih promjena nakon 7.oktobra u BiH.

– Svi sa govornici su jedinstveni u jednom: što veća izlaznost birača, a posebno mladih ljudi, koji su uvijek nosioci društvenih promjena, ključ je mogućih promjena na bolje – naveo je Praštalo.

Bledski strateški forum (BSF) okupio je više od hiljadu eminentnih predstavnika političkog, privrednog, kulturnog života iz svih dijelova regiona, Evrope i svijeta. BSF je u proteklih 12 godina postao prepoznatljivi cijenjen forum, koji se do sada bavio aktualnim i gorućim regionalnim i svjetskim pitanjima.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.