Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
EU u fokusu

Loše vijesti za sve koji planiraju godišnji odmor van BiH

20/05/2017

Češći prijelaz sa sistemskih na ciljane kontrole putnika na granici Slovenija s Hrvatskom provodit će se u jeku turističke sezone od kraja juna do početka septembra , kazao je u četvrtak za Slovensku tiskovnu agenciju STA slovenski državni sekretar u MUP-u Boštjan Šefic.

Šefic je sudjelovao na trilateralnim razgovorima u Briselu s evropskim povjerenikom za migracije Dimitrisom Avramopoulosom i hrvatskim državnim sekretarom Robertom Kopalom o operacionalizaciji preporuke Evropske komisije o “pravilu 15 minuta”, prema kojemu bi se od sustavnih na ciljane kontrole prelazilo ako se na granici čeka više od 15 minuta.

– To ima smisla provoditi na vrhu turističke sezone, naravno uz uslov da procjena rizika pokaže da time nije ugrožena sigurnost, kazao je Šefic.

Dodao je da se gužve na granici u punoj turističkoj sezoni ipak ne mogu isključiti jer su bile prisutne i prije izmjena evropske uredbe i schengenskog pravilnika koji naglašava kontrolu svih putnika bez obzira na državljanstvo te skeniranje njihovih dokumenata.

U pokušajima da nađemo rješenje za probleme nastale na našoj granici s Hrvatskom zbog izmijenjenih sigurnosnih pravila ne radi se ni o kakvim bilateralnim dogovaranjima nego o tome kakva će uputstva za primjenu propisa dati Evropska komisija, naglasio je slovenski džnosnik u MUP-u Šefic.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.