Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Lukšić: Vjerujemo da će Crna Gora postati članica EU

luksic1111

“Crna Gora je u relativno kratkom vremenskom periodu pokazala da je kadra da se od najnerazvijenije republike nekadašnje Jugoslavije, sa još svježim ožiljcima i traumama ratova koji su se dogodili u neposrednom okruženju, transformiše u državu punog demokratskog i evropskog identiteta, država koja bilježi ekonomski rast, poručio je danas potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Crne Gore Igor Lukšić, javlja Anadolu Agency(AA).

On je, na novogodišnjem prijemu Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija (MVPEI), kome su prisustvovali predstavnici diplomatskog kora, istakao da je kroz posvećeno sprovođenje reformi, usvajanje evropskih mjerila i prevazilaženje kompleksnih izazova, Crna Gora postala lider na Zapadnom Balkanu u procesu evropskih integracija.

” Vjerujemo da ćemo u finalnoj dionici svog evropskog puta, kao i do sada, uspješno odgovoriti na zahtjevne obaveze, što će nas, nadajmo se u bliskoj budućnosti preporučiti za punopravno članstvo u EU“, rekao je Lukšić.

On je podsjetio da Crna Gora deceniju od obnove nezavisnosti zaokružuje dobivanjem pozivnice za punopravno članstvo u NATO.

“Pozivnica je najbolje priznanje za uložene napore i rezultate koje smo u proteklom periodu ostvarili. Članstvo u NATO omogućiće našoj državi da na najracionalniji način dostigne standarde bezbjednosti, a istovremeno će biti zamajac daljeg ekonomskog napretka i demokratizacije“, istakao je Lukšić.

Šef crnogorske diplomatije je podsjetio da su među brojnim uspjesima koje je Crna Gora postigla u prošloj godini, i potpisani sporazumi o granici sa Bosnom i Hercegovinom i Kosovom.

“Regionalna saradnja, kao jedan od nosećih stubova spoljne politike Crne Gore, svakako će ostati u fokusu naših napora i u predstojećem periodu“, kazao je Lukšić.