Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Lunacek traži od EU pritisak na Srbiju, Vulin je izaziva da pritisne Vučića

Ulrike LUNACEK

Nakon hapšenja bivšeg kosovskog premijera Rumsha Haradinaja austrijska zastupnica u Evropskom parlamentu Ulrike Lunacek pozvala je u četvrtak Evropsku uniju da izvrši pritisak na Srbiju kako bi povukla zastarjele naloge za hapšenje.

– Pozivam visoku predstavnicu za vanjske i sigurnosne poslove Federicu Mogherini te vlade svih 28 zemalja članica EU-a, posebno onih 23 koje su priznale Kosovo, da jasno kažu Srbiji da treba povući zastarjele naloge za hapšenje – kazala je u saopćenju izvjestiteljica Evropskog parlamenta za Kosovo Lunacek, prenosi Hina.

Haradinaja je u srijedu uhapsila francuska granična policija kada je letom iz Prištine doputovao u zračnu luku u Basel-Mulhouseu. Uhvaćen je na temelju naloga za hapšenje Srbije iz 2004. godine.

Jedan od kamandanata Oslobodilačke vojske Kosova (OVK-UCK) bio je optužen za zločine nad civilma u oblasti Dečana 1998. godine, ali ga je Haaški sud oslobodio krivnje.

Lunacek je ocijenila da je “neprihvatljivo” da Srbija zadržava međunarodnu potjernicu iz 2004. godine i začuđena je što je Francuska postupila po tom nalogu.

– Teško je razumjeti zašto Francuska postupa po tom nalogu za hapšenje, budući da je ona priznala Kosovo dan nakon proglašenja nezavisnosti i koja inače ima izvrsne odnose s Kosovom – kazala je Lunacek.

Ministar za rad Srbije Aleksandar Vulin poručio je Lunacekovoj da ne apeluje da EU vrši pritisak na Srbiju, “nego da lično izvrši pritisak na premijera Srbije Aleksandra Vučića da odustane od međunarodnih potjernica”.

“Pozivam Ulrike Lunacek da ne poziva EU, već da lično izvrši pritisak na premijera Vučića i da odmah obavijesti evropsku javnost kako je prošla. Sa nestrpljenjem očekujemo vijesti”, naveo je Vulin u izjavi za Tanjug.