Macron: EU su potrebni strateški odnosi s Rusijom i Turskom

Macron_UN_Xinhua

Evropskoj uniji potrebni su strateški odnosi s Turskom, uključujući i one na vojnom polju, i treba osavremeniti svoje posthladnoratovske odnose s Rusijom, izjavio je u četvrtak francuski predsjednik Emmanuel Macron.

Macron je glasni zagovornik inicijative da Evropa bude u stanju da brani svoje strateške interese i finansijsku nezavisnost te da odgovori na novu globalnu ekonomsku i vojnu situaciju stvorenu tokom predsjedničkog mandata Donalda Trumpa u Sjedinjenim Državama.

On nastoji poboljšati odnose s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom iako su njegovi napori također zakomplicirani navodima o ruskom uplitanju u američke i francuske izbore i umješanost u napad nervnim agensom u Britaniji.

– U našem je interesu da EU ima strateške odnose s Turskom, kao i s Rusijom koji donose stabilnost, koja će dugoročno donijeti više snage i koherentnosti – izjavio je Macron na konferenciji za novinare u Helsinkiju s finskim predsjednikom Sauli Niinistom.

Kazao je da se odnosi EU s Rusijom trebaju “ažurirati”, koristeći italijansku riječ “aggiornamento”.

– Mislim da teme poput cyber sigurnosti, odbrane, strateških veza, možemo pokriti smjernicama nove strategije u odnosima između Rusije i EU koje su sukladne pravcu kojim Evropa ide – izjavio je Macron.

– Stabilnost kompletne regije u našem je interesu – izjavio je francuski čelnik, prenosi Reuters.