Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mađaricama porodiljski traje dok dijete ne krene u školu

beba

Mađarska vlada uvela je niz nesvakidašnjih ekonomskih mjera kako bi podstakla rast domaće privrede i smanjila nezaposlenost.

Građani Mađarske uz platu sada dobijaju i kupone koje mogu da upotrijebe u domaćim ugostiteljskim objektima i hotelima, objavio je HRT.

[quote_box_left]

Porodiljsko od 6 godina

Da bi podstakli rast nataliteta, Mađari su omogućili trudnicama da mogu nakon porođaja čak šest godina da odsustvuju sa posla. Naknade se ostvaraju u tri faze, prvih šest mjeseci od porođaja dobijaju 70 posto dotadašnje plate, između šest mjeseci i dvije godine starosti djeteta naknada pada na polovinu, dok je u posljednjem periodu koji traje četiri godine ona negdje oko simboličnih 100 eura.

[/quote_box_left]

Ova mjera omogućava domaćim ugostiteljima znatno veći profit i podstiče stanovništvo da posjeti prije ove objekte nego li radnje stranih kompanija.

Evropska komisija je primila optužbe stranih kompanija jer oni smatraju da im ovaj sistem nepravdeno oduzima profit i cilj mu je istiskivanje konkurencije.

Uveden je još jedan novitet a to je program zapošljavanja beskućnika koji sada rade kao dio gradske čistoće i za to dobijaju minimalne plate od 77.500 forinti (oko 600 KM).

Umjesto da nezaposlenima daje socijalnu pomoć, vlada Viktora Orbana se odlučila za program koji bi osigurao posao za ovaj dio populacije. Trenutna nezaposlenost u Mađarskoj je 7 procenata.

Takozvani Eržibet kuponi i Sečinji kartice su doprinijeli povećanju domaćeg turizma za 11 odsto.