Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mađarska na referendumu odlučuje o prihvatu izbjeglica

orban-referendum

Građani Mađarske na referendumu koji je počeo jutros odlučit će o prihvatanju odnosno protivljenju evropskoj direktivi o raspodjeli izbjeglica u toj zemlji. Mađarska bi prema kvotama EU-a trebala prihvatiti 1.294 izbjeglice, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Da li želite da EU propiše obavezno naseljavanje nemađarskih državljana u Mađarskoj čak i bez saglasnosti Parlamenta”, pitanje je na koje će svoj odgovor “da” ili “ne” dati blizu skoro 8,3 miliona Mađara.

Referendum je raspisao mađarski premijer Viktor Orban koji je izazvao tenzije retorikom da Mađarska “ne treba muslimanske izbjeglice”. Orban je više puta izjavio kako Mađarska neće poštovati direktivu Evropske unije (EU) o raspodjeli migranata među zemljama članicama.

Većina opozicionih stranaka bojkotuje današnji referendum, a istraživanja pokazuju da bi odziv mogao biti oko 50 posto.

Čelnik islamske zajednice u Mađarskoj Zoltan Bolek poručio je u ranijem intervjuu za AA kako je kampanja uoči referenduma u toj članici EU podstakla rast islamofobije.

Prema kvotama EU o razmještanju izbjeglica u članice Unije od ukupno 160 hiljada ljudi u Mađarskoj je trebalo biti smješteno njih nešto više od hiljadu. Mađarske vlasti su 24. februara odlučile organizovati referendum u vezi s tim pitanjem.