Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Magazinović: Netransparentno vođenje procesa evropskih integracija

sasa magazinovic

Predsjednik Glavnog odbora Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine i poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Saša Magazinović bio je jedan od uvodničara panel diskusije o temi “Šta donosi BiH članstvo u EU?” koju su zajednički organizirali Vanjskotrgovinska komora BiH i Fondacija Friedrich Ebert.

Cilj ovog skupa bio je okupiti ključne aktere u oblasti politike, civilnog društva i privrede, a Magazinović je tada istakao da je netransparentnost jedna od osnovnih karakteristika procesa koji se vode na evropskom putu BiH.

On je konstatirao da su se vlasti odlučile ovaj proces voditi potpuno zatvoreno bez učešća relevantnih osoba, institucija, organizacija i javnosti što je jedinstven primjer do sada.

– Čak ni bh. parlament ne raspolaže s relevantnim informacijama o važnim pitanjima kao što je sadržaj pisma namjere prema Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) ili sadržaj mehanizma koordinacije čije su detalje članovi parlamenta saznali tek kada su mediji to otkrili – kazao je Magazinović.

Naveo je i da detalji o aktuelnim pregovorima o adaptaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju koji će imati značajne refleksije na bh. privredu, također nisu dostupni javnosti, ali ni parlamentu.

– Takvim načinom vođenja za državu i građane važnih procesa predstavnici vlasti su, pored ostaloga, na sebe preuzeli težak teret odgovornosti – stav je Magazinovića.

Uz iznošenje stava da je to pogrešan put, Magazinović je pozvao vlasti da evropske integracije počnu doživljavati kao transparentan proces i mjesto susreta i zajedničkog rada i vlasti i opozicije, ali i civilnog društva, poslovne zajednice, medija, akademske zajednice i svih onih koji mogu dati svoj doprinos, saopćeno je danas iz SDP-a BiH.