Magazinović u Briselu: Opozicija mora sačuvati državu do općih izbora

sasa-magazinovic

Predsjednik Glavnog odbora SDP BiH i član predsjedništva Partije Evropskih Socijalista (PES) Saša Magazinović boravio je u Briselu gdje je na poziv socijaldemokratske grupe poslanika u Evropskom parlamentu učestvovao na redovnom godišnjem susretu poslanika nacionalnih parlamenata zemalja Jugoistočne Evrope i poslanika u Evropskom parlamentu.

Kao jedan od panelista, Magazinović je govorio i o procesu evropskih integracija u BiH i regiji. Istakao je da je interes svih građana da se Bosna i Hercegovina, ali i čitav region što brže kreću prema EU, da to bude transparentan proces u koji su uključeni svi koji mogu pomoći što trenutno nije slučaj, te da se dešavaju stvarne reforme, a ne kozmetičke promjene koje zadovoljavaju pojedine birokrate, a zapravo zadržavaju trenutni politički i ekonomski zastoj.

U tom smislu je istakao svoje nadanje da će vlasti shvatiti da se u EU može ići samo konkretnim i napornim radom, a ne nikako medijskim aktivnostima ubjeđivanja naroda da mu je dobro, kao i da će građani uskoro biti u prilici da vide pozitivne ekonomske i političke promjene u BiH koje za sada vide isključivo političari na vlasti.

Govoreći o rezultatima proteklih lokalnih izbora on je naglasio da je SDP ostvario rezultat kojim je zadovoljan i koji u sebi sadrži povećanje broja glasova, ali i broja općina gdje je osvojena načelnička pozicija, te da taj rezultat predstavlja kredibilnu osnovu za najavu uspjeha ljevice na opcim izborima.

Istakao je da SDP prihvata i razumije svoju ulogu u procesu objedinjavanja ljevice, te da bi rezultat na proteklim izborima bio još bolji da je blok lijevo orjentisanih stranaka nastupio zajedno. Zbog svega toga proces buduće saradnje i zajedničkog rada ljevice u BiH ocijenio je izuzetno važnim, ne samo za ove stranke, nego i za samu državu koja 2018-te godine treba dobiti novu vlast.

Odgovarajući na pitanje o najavama promjene Ustava i Izbornog zakona, Magazinović je rekao da takve najave postoje i da je namjera najvećeg broja onih koji tu temu forsiraju da nastave sa projektom etničke podjele unutar granica BiH što je potpuno suprotno od integrativnih procesa koje promovira EU. Istakao je da je zadatak opozicije da do 2018-te godine sačuva državu i odbrani je od raznih projekata koji promoviraju podjele i sukobe, kako bi se nakon opcih izbora konacno moglo krenuti naprijed.

Pored aktivnosti predviđenih protokolom, Magazinović je održao i niz bilateralnih susreta sa evropskim parlamentarcima, ali i čelnicima PES-a sa kojima je razgovarao o procesu približavanja i mogućeg ujedinjenja ljevice u BiH, te nastavku podrške aktivnostima SDP-a.