Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

generalna sekretarka RCC-a

Majlinda Bregu: Zajednički interes leži izvan razlika i geografskih granica

Majlinda Bregu

Vijeće za regionalnu saradnju uspješno je pridobilo značajnu podršku za reforme u jugoistočnoj Evropi, a tako će biti i dalje, poručila je nakon preuzimanja dužnosti nova generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Majlinde Bregu

Vijeće za regionalnu saradnju uspješno je pridobilo značajnu podršku za reforme u jugoistočnoj Evropi, a tako će biti i dalje, poručila je nakon preuzimanja dužnosti nova generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Majlinde Bregu, javlja Anadolu Agency (AA).

“Jean Monnet bio je nepokolebljiv u svom uvjerenju da su se “evropski narodi morali ujediniti da bi opstali“. Isto vrijedi i za Zapadni Balkan. Da bismo održali težište u svijetu koji se brzo mijenja, trebamo iskoristiti naše odnose. Saradnja je suština svega. Čast mi je preuzeti dužnost generalne sekretarke Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) i ponosna sam što je, kao istaknuta regionalna inicijativa, ova organizacija pomogla oblikovati zajedničko djelovanje u području u kome je sukob godinama predstavljao veliki izazov”, navela je Bregu.

Istakla je kako uvjerena da će zajedno, pod političkim vodstvom Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi i uz podršku Evropske unije, uključujući i medije i civilno društvo, nastojati da donose mudre odluke, i pri tome poticati informisan dijalog.

“Bit će to zahtjevan zadatak usred uskovitlanih ekonomskih, društvenih i političkih prilika. Budućnost je u povezanosti. U integrisanju naših ekonomija u jedinstveno tržište, povezivanju ljudi i zajedničkim vrijednostima, ulaganju u ljudski i intelektualni kapital, u našem zajedničkom političkom, sigurnosnom i ekonomskom interesu. Potreba za Evropom u regionu je snažna i to ne slučajno, već po izboru. Uvjerena sam da će tempo regionalnog razvoja uticati na tempo evropske integracije i velika mi je privilegija da iskoristim tu mogućnost sa osobljem Vijeća za regionalnu saradnju i zadovoljstvo da počnem sa radom”, istakla je Bregu.

Naime, Majlinda Bregu preuzela je danas dužnost nove generalne sekretarke Vijeća za regionalnu saradnju (RCC), nakon što su je na taj položaj imenovali ministri vanjskih poslova Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP) 23. aprila 2018. godine na Brdu pri Kranju, Slovenija. Bregu je iskusna političarka iz Albanije i veliki pristalica projekta Evropske unije.

Regionalna saradnja i dobrosusjedski odnosi neophodni su za napredak regiona na evropskom putu. U protekle dvije godine ostvaren je značajan napredak, međutim pred nama je i dalje dug put. Poručeno je da nova generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju svesrdno želi nastaviti saradnju sa svim akterima na unaprjeđenju političkog ambijenta dijaloga, pomirenja, tolerancije i otvorenosti za saradnju, kao ključnim preduslovima stabilnosti i prosperiteta regiona jugoistočne Evrope i njegovih građana.

Majlinda Bregu je poziciju generalne sekretarke Vijeća preuzela od Gorana Svilanovića, koji je na ovoj dužnosti bio dva uzastopna mandata (2013-2018).