Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Marcelo Rebelo de Sousa novi predsjednik Portugala

de sousa

Osvojivši 52,89 posto glasova nezavisni kandidat Marcelo Rebelo de Sousa, poznatiji pod nadimkom “Profesor” izabran je za novog predsjednika Portugala u jučer održanom prvom krugu predsjedničkih izbora.

Portugalsko Ministarstvo unutrašnjih poslova kasno sinoć je objavilo preliminarne rezultate prvog kruga predsjedničkih izbora, a profesor prava Sousa je već u prvom krugu osvojio dovoljno glasova i pobijedio preostalih devet protukandidata.

Novi portugalski predsjednik rođen je 1948. godine u Lisabonu, a početkom 80-tih godina prošlog vijeka je bio lider socijalne desničarske partije PSD, čiji je i dalje član. Predaje na Pravnom fakultetu Univerziteta u Lisabonu, a već 15 godina je radio i kao politički analitičar na portugalskoj državnoj televiziji.

U izbornu utrku je ušao kao nezavisni kandidat i odbio sve ponude finansijske podrške od partija desnog centra i niza privrednika. Nije održavao masovne mitinge, već se odlučio za druženja sa biračima i građanima na ulicama.

Funkcija predsjednika države u Portugalu je uglavnom reprezentativnog karaktera. Jučerašnji izbori su bili ukupno deveti predsjednički izbori, a Sousa će biti peti izabrani predsjednik te zemlje nakon što je 1974. godine okončana tamošnja diktatura i uveden demokratski sistem.

Najveći oponent Souse, Antonio Sampaio de Novoa jučer je osvojio 22,1 posto glasova, a treća je bila Marisa Matias sa osvojenih 9,97 posto glasova. Na izborima je učestvovalo rekordnih deset kandidata.

Odziv birača iznosio je 48 posto, a predizborna kampanja trajala je dvije sedmice.

Manjinska socijalistička vlada je na vlasti u Portugalu, a podržavaju je Komunistička partija i radikalni Lijevi blok. Ona provodi nepopularne mjere štednje koje su započete nakon finasijske krize.

Rebelo de Sousa je očekujući pobjedu i sugerirao glasačima da ga podrže kao desničara i uspostave protutežu sadašnjoj ljevičarskoj vladi.

Pobjednik predsjedničkih izbora Sousa dužnost bi trebao preuzeti 9. marta od Anibala Cavacoa Silve, koji je odslužio dva petogodišnja predsjednička mandata.