Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Marine Le Pen: Euro je mrtav, moramo vratiti franak

marine-le-pen
Kandidatkinja na predsjedničkim izborima u Francuskoj i čelnica radikalnodesničarskog Nacionalnog fronta (FN) Marine Le Pen izjavila je da je “euro mrtav“ i da Francuska mora vratiti vlastitu valutu franak, prenosi Anadolu Agency (AA).

U izjavi za list “La Parisien“, Le Pen je kazala kako je kontrola vlastite valute ključni faktor koji omogućava provedbu potrebnih ekonomskih procesa.

Le Pen dalje tvrdi da euro treba da koriste isključivo velike kompanije prilikom međunarodne trgovine, a da je euro kao zajednička valuta “veliki teret“ za Francusku.

U prvom krugu predsjedničkih izbora u Francuskoj u prošlu nedjelju je učestvovalo ukupno 11 kandidata, a lider pokreta “En Marche Emmanuel Macron i liderka radikalne desnice Le Pen su kao pobjednici prvog kruga već krenuli u kampanju za drugi krug izbora novog šefa države koji će biti održan 7. maja.

Macron, koji je s pokretom “En Marche” za godinu u Francuskoj privukao veliku pažnju, u prvom krugu osvojio je 24,01 posto glasova, a već je dobio i podršku većine od eliminiranih predsjedničkih kandidata iz prvog kruga. Macrona su za drugi krug podržali i bivši partijski drugovi i čelnici vladajuće Socijalističke partije, odnosno odlazeći predsjednik države Francois Hollande, premijer Bernard Cazeneuve i bivši premijer Manuel Valls.

Uporedo s tim, muslimanske i jevrejske zajednice u Francuskoj su također pozvale birače da glasaju za Macrona, a ne za Le Pen koja je poznata po populističkoj retorici usmjerenoj protiv te dvije manjinske populacije u zemlji.

S druge strane, analitičari smatraju da bi Le Pen mogla privući biračko tijelo konzervativca i euroskeptika Nicolasa Dupont-Aignana koji je u prvom krugu dobio 4,7 posto glasova.

Le Pen je najavila i da će podnijeti ostavku na poziciji predsjednice Nacionalnog fronta, a analitičari tvrde da je to potez kojim najpoznatija političarka Francuske želi pridobiti povjerenje konzervativaca i radikalne ljevice.

Agencija Ipsos/Sopra Steria provela je anketno istraživanje prema kojem bi u drugom krugu utrke za predsjednika Francuske Macron trebao osvojiti 64, a Le Pen 36 posto glasova.