Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Matanović: Raditi na izradi transportne strategije BiH

matanovic1111

Na marginama međunarodne konferencije Summit100 poslovnih lidera jugoistočne Evrope u slovenačkom Portorožu, ministar komunikacija i prometa BiH Slavko Matanović, susreo se s komesarkom za saobraćaj Evropske unije Violetom Bulc.

Ministar Matanović je informirao komesarku o naporima koje Vijeće ministara BiH i resorsno ministarstvo ulažu u realizaciju infrastrukturnih projekta koje podržava Evropska unija u okviru “connectivity agende” prije svega putnih i željezničkih projekta na Koridoru 5C te projekta na rijeci Savi.

On je najavio da će Ministarstvo komunikacija i prometa BiH u narednom periodu ponovo poslati Vijeću ministara i Predstavničkom domu PSBiH na usvajanje tekst Okvirne transportne politike te početi intenzivan rad na izradi transportne strategije BiH, kao krovnih dokumanata na osnovu kojih će se planirati daljnji razvoj transportne infrastrukture.

Tokom razgovora razmatrani su i načini na koje Evropska komisija može pružiti stručnu podršku Bosni i Hercegovini kako bi se prevazišli problemi koji sprečavaju da BiH preuzme kompletnu kontrolu nad svojim zračnim prostorom, saopćeno je iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH.