Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
EU u fokusu

May: Britanija otvorena za produženje prelaznog perioda Brexita

18/10/2018

London je voljan da raspravlja o produženju prelaznog perioda nakon što Britanija napusti Evropsku uniju, izjavila je u četvrtak britanska premijerka Theresa May na samitu čelnika EU.

– Jasno poručujem kako očekujem da se period provedbe sporazuma okonča do kraja 2020. godine – izjavila je May, misleći na vremenski period nakon britanskog napuštanja bloka koji bi omogućio britanskim firmama da se adaptiraju na činjenicu da su izvan bloka.

– Akcenat je na tome da se to ne bi moralo koristiti – izjavila je May o prelaznom periodu do 2021. godine.

Na večeri u srijedu, May je pružila uvjeravanja čelnicima EU u Bruxellesu da ona još može postići sporazum o Brexitu, izbjegavajući nadmudrivanja s EU u slučaju propasti pregovora.

May je izjavila da još radi s Evropskom unijom na osiguranju toga da ne bude “tvrde” granice na irskom otoku.

-Ukoliko se pojavi jaz između kraja provedbenog perioda i tačke na kojoj budu definirani budući odnosi – a mi ne očekujemo da će doći do takvog jaza, ali ako se pojavi mi želimo osigurati da ne bude tvrde granice između Sjeverne Irske i Irske – izjavila je ona novinarima, prenosi Reuters.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.