Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

May planira razgovore o “posebnoj uniji” sa Škotskom nakon Brexita

theresa-may

Britanska premijerka Theresa May planira održati razgovore sa škotskim čelnicima u cilju očuvanja “posebne unije” te zemlje s ostatkom Ujedinjenog Kraljevstva nakon referenduma od 23. juna na kome je izglasano napuštanje Evropske unije.

– Svim srcem vjerujem u Ujedinjeno Kraljevstvo, dragocjenu vezu između Engleske, Škotske, Velsa i Sjeverne Irske – izjavila je May uoči razgovora sa škotskom premijerkom Nicolom Strurgeon.

– Dolazim ovdje kako bih pokazala svoje obavezivanje na očuvanje ove posebne unije koja traje stoljećima – navodi ona u saopćenju za javnost.

May je potvrđena kao nova britanska premijerka u srijedu. Njen prethodnik David Cameron podnio je ostavku nakon što je propala njegova višemjesečna kampanja da uvjeri glasače da glasaju protiv takozvanog Brexita i da ostanu u 28-članoj EU.

Ogromna većina škotskih glssača izabrala je da ostane u EU na referendumu, što je dovelo do poziva o novom glasanju o škotskoj nezavisnosti.

– Također želim poručiti narodu Škotske: vlada koju predvodim uvijek će biti na vašoj strani – izjavila je May.

– Svaka odluka koju donesemo, svaka politika koju provodimo bit će u interesu vas i vaših porodica, a ne u interesu, bogatih, moćnih i jakih – navodi ona u saopćenju.

Sturgeon, čelnica Škotske nacionalne stranke, obećala je da će raditi na očuvanju škotskih veza s Evropskom unijom nakon Brexita, prenosi DPA.