Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

May pozvala Britance na jedinstvo nakon Brexita

theresa_may98

Britanska premijerka Theresa May, u svojoj prvoj božićnoj poruci objavljenoj u subotu, zatražila je od građana svoje zemlje da pokažu zajedništvo u 2017. nakon godine ogorčenih podjela iskazanih u referendumu o Brexitu.

Ona navodi da Britranija treba da se ujedini i da iskoristi priliku kako bi stvorila novu ulogu u svijetu dok napušta Evropsku uniju.

Na junskom referendumu, 52 posto građana je glasalo da Britanija napusti EU, a zemlja je bila “podijeljena” u vezi tog pitanja ostatak godine.

May tvrdi kako želi da započne zvanični proces povlačenja iz EU do kraja marta, akoji može potrajati i do dvije godine.

Dok se porodice okupljaju za Božić, May navodi u poruci kako je “okupljanje također bitno za nas kao zemlju”.

– Dok napuštamo Evropsku uniju moramo iskoristiti istorijsku priliku da izgradimo snažnu novu ulogu za nas u svijetu i ujedinimo našu zemlju dok s krećemo ka budućnosti – navodi ona u božićnoj poruci Britancima.

May je izjavila u utorak da planira da pregovara i o Brexitu i o britanskim budućim odnosima s EU do 2019., ali da bi prelazni period mogao biti neophodan i nakon toga.

Britanski vrhovni sud trebao bi presuditi u januaru da li je parlamentarno odobrenje neophodno za May kako bi pokrenula proces napuštanja Unije, prenosi AFP.