EU u fokusu

Slijede novi koraci

May “preživjela” glasanje u britanskom parlamentu

16/01/2019

Ostanak Vlade podržalo je 325 parlamentaraca na prema 306 koji su glasali za smjenu

Premijerka Theresa May i njena konzervativna Vlada odnijeli su veliku pobjedu u Parlamentu Velike Britanije. Nakon sinoćnjeg neuspjeha, kada je odbijen njen prijedlog sporazuma o Brexitu, večeras su parlamentarci glasali o povjerenju Vladi, prenosi Anadolu Agency (AA).

Ostanak Vlade podržalo je 325 parlamentaraca na prema 306 koji su glasali za smjenu. Skoro svi konzervativni poslanici podržali su Vladu May, iako je jučer njih čak 118 glasalo protiv njenog sporazuma o napuštanju Evropske unije.

Demokratska sindikalna stranka (DUP), Vladin partner i najveća stranka u Sjevernoj Irskoj, također je glasala za povjerenje May. Laburistička stranka, Škotska nacionalna stranka i Liberalne demokrate glasali su protiv Vlade.

Prijedlog da se glasa o povjerenju Vladi premijerke May podnio je jučer nakon istorijskog poraza sporazuma o Brexitu u Parlamentu sa 202 na prema 432 glasa, lider laburista Jeremy Corbyn. Poraz na jučerašnjem glasanju je najteži koji je preživjela neka Vlada u istoriji Velike Britanije.

Rasprava uoči današnjeg glasanja o povjerenju dovela je do poziva na raspisivanje novog referenduma o Brexitu i novih opštih izbora, ali je premijerka May kategorički odbacila oba zahtjeva.

Očekuje se da će May u ponedjeljak obavijestiti Parlament Velike Britanije o narednim koracima vezanim za Brexit i otkriti svoj takozvani plan B.

Velika Britanija će napustiti Evropsku uniju 29. marta ove godine.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.